Achtergrond

Stand.nl: 'Hanteer bij doorstart dezelfde regels als bij reorganisatie'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Hanteer bij doorstart dezelfde regels als bij reorganisatie'

[KRO-NCRV] “Bij een doorstart moeten dezelfde regels gelden als bij een reorganisatie.” Daarvoor pleit Catelene Passchier, vicevoorzitter van de FNV, in Stand.nl op NPO Radio 1. Dat betekent dat een werkgever na een doorstart oud-medewerkers weer moet aannemen, onder dezelfde arbeidsvoorwaarden. “En als de werkgever na een doorstart tóch oud-medewerkers wil ontslaan, dan moeten de gewone ontslagregels worden toegepast”, zegt Passchier.

Volgens de vicevoorzitter is het op dit moment te aantrekkelijk voor werkgevers om een bedrijf met financiële problemen failliet te laten gaan. “Daarna kan het bedrijf een doorstart maken en hoeft het geen ontslagvergoeding te betalen aan oud-medewerkers.”

Transitievergoeding

Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid krijgen mensen een zogenoemde transitievergoeding als ze na een dienstverband van ten minste twee jaar worden ontslagen. Werkgevers met veel ervaring vliegen er dan ook vaak als eerste uit bij een doorstart, zo waarschuwen curatoren in Nieuwsuur.

“Als een werkgever na een doorstart oud-medewerkers opnieuw in dienst neemt, loopt hij het risico dat hij een transitievergoeding moet betalen als hij dezelfde medewerker in een later stadium ontslaat”, vertelt Passchier. Dat risico loopt de werkgever, volgens de vicevoorzitter, niet als hij de oud-medewerkers niet opnieuw in dienst neemt.

Transparantie

Leonard Verburg, hoogleraar arbeidsrecht, heeft onderzoek gedaan naar faillissementen. Uit zijn onderzoek blijkt dat een faillissement zelden slechts wordt aangevraagd om goedkoop van medewerkers af te komen. “Toch ontvangen wij veel signalen van werknemers die het gevoel hebben dat een doorstart wordt gebruikt om goedkoop te reorganiseren”, reageert Passchier. De huidige regels maken volgens de vicevoorzitter van ons land een "bananenrepubliek".

Ster advertentie
Ster advertentie