Achtergrond
NTR

Hoe anders kijken wij in Nederland naar het conflict in het Midden-Oosten?

foto: Iranfoto: Iran
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe anders kijken wij in Nederland naar het conflict in het Midden-Oosten?

Hoe anders kijken wij in Nederland naar het conflict in het Midden-Oosten? In Kwesties vertellen Iraanse en Iraakse Nederlanders hoe zij de afgelopen weken hebben beleefd.

De afgelopen dagen waren heftig voor de betrokkenen die familieleden en vrienden hebben in Iran en Irak, vertellen ze aan de Amsterdammers in de bus van Kwesties. Er heerst vooral een gevoel van machteloosheid en verdriet om de situatie vanuit Nederland te volgen.

"Al die sancties die straks komen, daar zal de regering geen last van krijgen", waarschuwt Ramie (35). Hij kwam op zijn zestiende vanuit Irak naar Nederland. Als kind zag hij wat voor impact de internationale sancties hadden. Thuis hadden ze genoeg geld en toch kon je toch amper iets kopen. "Mijn vader kon als ingenieur niet eens meer een doosje eieren kopen. Op een gegeven moment hebben we van zomerjassen een soort winterjas moeten maken met dekens die we hadden."

'Mijn bevolking wordt internationaal vernederd'

"Het was een periode waarin een hele bevolking vernederd werd", vertelt Ramie. "Het was de reden waarom in 2003 eigenlijk niemand de wapens heeft gepakt om te gaan vechten."

Een herkenbaar verhaal, vindt Sahar (39). Zij heeft zowel in Iran als Irak oorlog meegemaakt. Het Westen moet zich realiseren dat de inwoners van Iran en Irak zelf weinig te maken hebben met het conflict in het Midden-Oosten, benadrukt ze. "Dit is geen strijd tussen de volkeren."

Quote

Je houdt je hart vast dat je niet nog een keer een telefoontje krijgt: we hebben weer iemand verloren

Dania Al Obaidi

Bij Dania Al Obaidi, Irakese en PvdA-Statenlid in Flevoland, staan de tranen in de ogen als zij de persoonlijke verhalen van Ramie en Sahar hoort. Zij heeft zelf de val van Saddam Hoessein meegemaakt, de opkomst van IS. "Ik krijg ook al het nieuws via familie gelijk mee, wat ze daar allemaal meemaken. Dan kijk ik hier naar het nieuws, volg de politiek en dan denk ik: ze realiseren niet hoe ernstig en gevaarlijk het daar is. Dat mijn oom in Bagdad elke dag afscheid moet nemen van zijn familie, omdat hij niet weet of hij terugkomt."

Westerse blik

In Nederland worden we prima geïnformeerd over wat er in het Midden-Oosten gebeurt, vinden de betrokkenen. "Maar waar is die volksbeweging dan als die regimes zo erg zijn?", vraagt Michel, een betrokken inwoner van Amsterdam.

Quote

‘Zou jij de straat opgaan als je weet dat er een kogel met jouw naam erop, op jou staat te wachten?’

Sahar Nahrvar

Het is wellicht de Westerse blik op het conflict, is de suggestie. De vraag van Michiel gaat de Iraanse Sahar in ieder geval 'te ver'. "In de afgelopen week alleen al zijn 225 Iraniërs overleden in dit conflict. Burgers, die helemaal niets hiermee te maken hadden. "Zou jij de straat opgaan als je weet dat er een kogel met jouw naam erop, op jou staat te wachten? De energie om te demonstreren is er wel. Alleen, er is geen veiligheid."

Wat de Irakese Dania betreft, moet het Westen zijn verantwoordelijkheid nemen om veiligheid te bieden aan burgers in het Midden-Oosten. "Wat er nu gebeurt, gaat in tegen alle rechten die je maar kan bedenken."

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Ster advertentie
Ster advertentie