Achtergrond

Henk Wijngaard: 'In de vrachtwagen schreef ik het nummer Met De Vlam In De Pijp'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Wijngaard: 'In de vrachtwagen schreef ik het nummer Met De Vlam In De Pijp'

[EO] Het is druk op de wegen. Nederland slibt steeds verder dicht. Zanger en vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard, bekend van het nummer Met De Vlam In De Pijp, vertelt over zijn leven in Dit is de Nacht.

"Ik heb jaren gewerkt als vrachtwagenchauffeur. Vervoerde stalen rollen en andere goederen. Levende vracht weigerde ik echter te vervoeren", vertelt Wijngaard.

Levensstijl

Als kind was hij al met muziek bezig en speelde hij gitaar. "In de wagen schreef ik het nummer Met De Vlam In De Pijp." Een nummer dat bewijst dat Wijngaard een gepassioneerd chauffeur was. "Vrachtwagenchauffeur zijn is geen baan. Het is een belevenis, een levensstijl. Ik zag het als mijn roeping om chauffeur te worden. Je bent gefocust op de weg. Ziet de wereld vanuit je cabine. Dat is prachtig. Het avontuur lonkte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch was het destijds, het waren de jaren tachtig, anders op de weg dan tegenwoordig. "Files bestonden niet, nu is het altijd raak. Ik kon in de wagen gewoon 100/110 rijden. De vrachtwagens van tegenwoordig zijn begrensd tot 80/85 kilometer per uur. Ik stoor me vaak aan mijn medeweggebruikers. Ik vraag me echt weleens af waarom sommigen de weg op mogen. In Nederland kun je wel 100 keer examen doen, dat zou niet moeten kunnen. Dit zorgt voor onzekere automobilisten en tast onze veiligheid aan."

Ster advertentie
Ster advertentie