Achtergrond

Lokale VVD'ers willen wietteelt reguleren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lokale VVD'ers willen wietteelt reguleren

[EO] Een groep VVD-fractievoorzitters uit het zuiden wil af van het gedoogbeleid van softdrugs. Zij willen de wietteelt reguleren om het op die manier uit de criminaliteit te halen.

De VVD'ers gaan komend weekend de strijd aan met hun collega's op het partijcongres. Binnen de VVD wonnen de hardliners het tot nu toe steeds als het gaat om de regulering van wiet: ze zijn fel tegen.

De strijd om regulering is al langer gaande. Daarbij valt vooral op dat het een strijd is tussen lokale bestuurders die met hun voeten in de modder staan en Haagse bestuurders die meer op afstand naar de drugscriminaliteit kijken.

Een aantal belangrijke gebeurtenissen in de afgelopen jaren:

Maart 2014 - Brabantse gemeenten vragen al een tijdje om mogelijkheden om wiet te reguleren. Minister Opstelten laat aan de Tweede Kamer weten dat Nederland de hennepteelt helemaal niet kán reguleren. Dat is in strijd met internationale juridische verplichtingen als het gaat om drugsbestrijding, zegt Opstelten.

Mei 2015 - Brabant is dé wietprovincie van Nederland. De politie ontmantelde in één jaar tijd 1369 wietplantages. Door heel Nederland ging het om 6006 plantages. In de Kamer wordt besloten dat het kabinet de gemeenten geen enkele ruimte mag geven om zelf wiet te telen. Een CDA-motie van deze strekking krijgt steun van een meerderheid in de Kamer.

Lees ook: Arme Brabantse boeren in zee met drugscriminelen

Juni 2016 - Gemeenten moeten kunnen experimenteren met een gereguleerde cannabisketen. Een overgrote meerderheid van gemeenten pleit hiervoor bij het VNG-jaarcongres.

September 2016 - In de Tweede Kamer is een kleine meerderheid voor een initiatiefwetsvoorstel van D66. Burgemeesters zijn voorzichtig enthousiast. Als het doorgaat, wordt het mogelijk om wiet en hasj te laten telen op kwekerijen die onder controle staan van de overheid. Coalitiepartner PvdA is voor, en gaat daarmee in tegen VVD. In de Eerste Kamer lijkt nog geen meerderheid te zijn voor dit plan.

November 2016 – De VVD-fracties uit de Brabantse gemeenten roepen de landelijke VVD op om wietteelt te reguleren, veilig te maken en uit de criminaliteit te halen. Op 19 november dienen zij een amendement in tijdens het VVD-partijcongres om het verkiezingsprogramma op dat punt te wijzigen.

Luister vanavond bij Dit is de Dag op NPO Radio 1 om 18.30 uur naar een debat over de regulering van wietteelt tussen Thijs van Kessel van de VVD Oss en Sven de Langen van het CDA Rotterdam

Ster advertentie
Ster advertentie