Achtergrond

'Baudet zou moeten juichen om Europees migratiebeleid'

EO
foto: EPA, Vangelis Papantonisfoto: EPA, Vangelis Papantonis
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Baudet zou moeten juichen om Europees migratiebeleid'

De Europese Unie heeft een nieuw migratieplan, waarin lidstaten solidair met elkaar zouden moeten zijn in het bijdragen aan of opnemen van vluchtelingen. Forum voor Democratie ziet er niets in, GroenLinks wel.

''Dit probleem kun je alleen Europees oplossen'', stelde Kamerlid Bram van Ojik van GroenLinks in Dit is de dag. Thierry Baudet van Forum voor Democratie is tegen deze Europese samenwerking. ''De EU wil steeds meer politieke macht naar zich toetrekken. Nu ook op het gebied van immigratie.''

Volgens GroenLinks heeft de EU afgelopen jaren juist bewezen dat ze migratie in goede banen kan leiden. In 2015 kwamen 1,8 miljoen migranten naar Europa, afgelopen jaar nog maar 140.000. ''Baudet zou juist juichend moeten rondlopen en in plaats van de EU te willen opheffen'', aldus Van Ojik. Baudet stelt dat het getal van 140.000 alleen om illegale grensovergangen gaat en dat het werkelijke aantal migranten veel hoger ligt.

Baudet vindt het Europese migratiepact principieel onjuist. ''Dit plan verplicht landen om mensen op te nemen, anders moeten ze betalen. Het is gewoon Europees immigratiebeleid.'' De fractieleider van Forum voor Democratie vindt dat landen zelf moeten kunnen beslissen welke migranten ze wel en niet toelaten. Hij is ook voor een vlootblokkade in de Middellandse Zee om vluchtelingenboten tegen te houden.

Van Ojik snapt wel dat alle EU-lidstaten mee moeten doen aan Europees beleid. ''Ik vind het raar dat landen nu kunnen profiteren van subsidies van de EU, maar niet het aandeel willen nemen in het reguleren van vluchtelingen.'' Een vlootblokkade in zee vindt hij gevaarlijk. ''Als alle landen dat doen breekt er binnen een dag oorlog uit.''

Beide opponenten waren het over één punt eens. Het zou goed zijn als er een minister van migratie komt. GroenLinks stelt dat voor. ''Dan zou ik het minister tegen migratie noemen'', aldus Baudet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie