Achtergrond

Boek over baarmoeder voor mannen

foto: ANP / Ilvy Njiokoktjienfoto: ANP / Ilvy Njiokoktjien
  1. Nieuwschevron right
  2. Boek over baarmoeder voor mannen

Een taalwetenschapper die een boek schrijft over de baarmoeder. Het lijkt een grap, maar niets is minder waar. Taalwetenschapper Wim Daniëls vindt dat er veel te weinig bekend is over het orgaan en besloot daarom met gynaecoloog Dick Schoot een boek erover te schrijven. "Het is een fascinerende wereld", aldus Daniëls op NPO Radio 1.

Daniëls en Schoot hebben, grappig genoeg, negen maanden gedaan over het schrijven van het werkje. Het was een ware ontdekkingstocht voor hem, vertelde hij. Hij vond het fascinerend. "Het lichaam moet zo paraat zijn om alles in goede banen te leiden", vertelt hij. Eén op de zes zwangerschappen eindigt in een miskraam. Niet verwonderlijk, weet de taalwetenschapper nu: "Als je ziet hoe complex het is, dan snap je ook veel beter dat het ook heel vaak mis kan gaan."

Hij vindt het belangrijk dat je als levend persoon weet waar het leven ooit begonnen is. "De baarmoeder is toch je starterswoning", aldus Daniëls.

Kennis

Schoot denkt dat het boek vooral nuttig is voor mannen. Hij ziet veel mannen die er niks van weten en dat zorgt voor onbegrip. "Er wordt wat besmuikt over gepraat en we lachen er een beetje omheen", vindt Schoot. Mannen zouden er meer respect voor moeten hebben.

Ook Daniëls vindt dat: "Het aandeel van een man in de voortplanting duurt maar een minuut", aldus de taalwetenschapper. "Vrouwen doen de rest. De meesten weten niet eens wat er na de zaadlozing gebeurt", zegt hij.

Het gesprek over de baarmoeder is hier te beluisteren en te bekijken:


Ster advertentie
Ster advertentie