Achtergrond

Over de maakbaarheid van het (perfecte) lichaam

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Over de maakbaarheid van het (perfecte) lichaam

Steeds meer mensen laten aan hun uiterlijk sleutelen. Niet alleen thuis, met make-up, maar ook in een kliniek, met soms ingrijpende of pijnlijke behandelingen. Verandert de opkomst van cosmetische ingrepen de manier waarop we naar onszelf en naar elkaar kijken? Zien we er straks allemaal hetzelfde uit? Deze week in DOCS: een aflevering over hoe de maakbaarheid van het lichaam ons gevoel voor esthetiek beïnvloedt.

#157 - Plastic schoonheid - DOCS

Angstaanjagend

Programmamaker Katja Keuchenius verdiepte zich in de groeiende industrie van botox, fillers, ooglidcorrecties en borstoperaties. Zij is benieuwd waarom mensen hiervoor kiezen en waar deze trend ons heen leidt. De verhalen die ze hoort zijn soms ronduit angstaanjagend. Zo vertelt Tessa: "Ik ben door die laser behandeld en heel erg verbrand. Dus de littekens die je ziet naast mijn neus, op mijn wang en boven mijn oog, dat is letselschade. Ja, dat heeft wel wat revalidatie gekost en zeker natuurlijk de nasleep van: hoe heeft zo’n fout kunnen ontstaan?"

Profijt

Maar er zijn ook mensen die enorm veel profijt hebben gehad van de ingreep die ze hebben ondergaan. Roos (niet haar echte naam) onderging op haar 29e een ooglidcorrectie en het was een verschil van dag en nacht: "Ik had erg veel hoofdpijn en migraines. En daarvoor heeft het echt, kan ik nu eerlijk zeggen, aanzienlijk geholpen."

Gif

Sietske, die veel gebruik maakte van de cosmetische industrie, denkt er steeds minder makkelijk over dan toen ze twintig was. "Als je constant jezelf laat injecteren met botox, wat toch het meest potente gif is, kun je je natuurlijk wel voorstellen dat je op een gegeven moment een soort limiet aan toxiciteit bereikt." Je kunt dan klachten gaan ontwikkelen, vervolgt ze. "Net als met fillers. Mijn immuunsysteem heeft daar heel heftig op gereageerd. Waardoor ik ook wel echt een paar jaar goed ziek ben geweest."

Perfect imperfect

Het 'perfecte' lichaam. Moet je dat willen? Keuchenius probeert zichzelf te laten overtuigen om cosmetische ingrepen óók normaal te vinden. Maar of haar dat lukt? Beluister het in Plastic Schoonheid.

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie