Achtergrond

Groninger Gasberaad wil af van Nationaal Coördinator Groningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groninger Gasberaad wil af van Nationaal Coördinator Groningen

[KRO-NCRV] Het vertrouwen in het instituut Nationaal Coördinator Groningen is weg, dat bleek vanochtend in Stand.nl op NPO Radio 1. Volgens Ate Kuipers van het Groninger Gasberaad is ‘de hele opzet failliet’.

Zo heeft Hans Alders, die nu de functie van Nationaal Coördinator Groningen vervult, nauwelijks zeggenschap en wordt hij volgens Kuipers te vaak 'overruled' door demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het Groninger Gasberaad vergadert dinsdagmiddag over de vraag of zij uit het overleg stappen over de nieuwe procedure van schadeafwikkeling. De uitkomst lijkt echter al vast te staan. “Hoe tragisch ook, u kunt er vanuit gaan dat we eruit stappen,” zei Kuipers.

Groningen wil af van Nationaal Coördinator Groningen


Hij benadrukt dat het niet gaat om de persoon Alders, maar om de functie die hij bekleedt en het mandaat dat niet aansluit bij het werk dat moet gebeuren. “We hebben met hem afspraken gemaakt, maar vervolgens komt er een dictaat uit Den Haag over hem heen."

'Het ministerie heeft te veel petten op'

De voltallige gemeenteraad van Ten Boer zegde vandaag ook al het vertrouwen in Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders op. Woensdag wordt een motie ingediend met de oproep voor een 'nieuw functionerend instituut met bevoegdheden'.

Steun krijgt het Groninger Gasberaad van Kamerlid Henk Nijboer, zelf geboren en opgegroeid in Ten Boer. Hij stelt dat het ministerie van Economische Zaken ‘teveel petten op heeft’ bij de gaswinning en de schade die daardoor ontstaat. “We moeten dat aanpakken. Dat wordt een hele juridische tour, want de NAM moet wel blijven betalen.”

Deltaplan

Zowel Kuipers als Nijboer pleiten voor een Deltaplan voor Groningen. Daarin moet staan hoe de schade afgewikkeld wordt en hoe nieuwe schades worden voorkomen. Nijboer: "De Tweede Kamer moet als één blok achter Groningen gaan staan.”

Ster advertentie
Ster advertentie