Naar homepage
Achtergrond

Amerikaanse belastingdienst sluit het net rond Amerikanen in Nederland

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse belastingdienst sluit het net rond Amerikanen in Nederland

[KRO-NCRV] Nederlanders die ook de Amerikaanse nationaliteit hebben, verliezen de mogelijkheid om met een tijdelijk Social Security number (SSN, een Amerikaans burgerservicenummer) aangifte te doen. Bovendien is het einde van de inkeerregeling aangekondigd en kunnen mensen die geen aangifte hebben gedaan, hoge boetes tegemoet zien.

Luister hier het fragment terug met Daan Durlacher

Inkeerregeling

De Amerikaanse belastingdienst verplicht mensen met de Amerikaanse nationaliteit belastingaangifte te doen, ook al wonen en werken ze in het buitenland. In Nederland zijn ruim 100.000 mensen de dupe. Omdat zij de Amerikaanse nationaliteit hebben óf in het bezit zijn van een Green Card. Tot op heden konden Nederlanders met de Amerikaanse nationaliteit door de inkeerregeling aangifte doen zonder boete. Als ze geen SSN hadden, werd dat opgelost met een tijdelijke regeling. Die is nu vervallen. Een SSN aanvraag duurt 6 tot 9 maanden. Dat betekent dat mensen hogere eisen opgelegd kunnen krijgen én boetes kunnen verwachten omdat ze in gebreke gesteld worden.

Americans Overseas

Daan Durlacher, oprichter van Americans Overseas een organisatie die Nederlanders helpt met deze belastingproblematiek: "Er is nu spoedberaad met internationale accountants om te kijken wat er nog mogelijk is om mensen te helpen zonder SSN. De boetes kunnen oplopen tot 50% van het hoogste saldo op je bankrekening."

In 2015 accepteerde de Nederlandse regering de consequenties van de Amerikaanse wet FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Die hield in dat Nederlandse financiële instellingen verplicht werden gegevens van klanten (onder andere banksaldi en persoonsgegevens) door te geven aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS).

Nederlanders met de Amerikaanse nationaliteit zijn noch door Amerika, noch door de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht van de verplichting aangifte te doen. Bovendien laat ook de informatievoorziening van banken zeer te wensen over, zo bleek uit een onderzoek dat Americans Overseas in juni in opdracht van de overheid heeft gedaan.

Brief

De meeste mensen kregen van hun Nederlandse bank een brief waarin medegedeeld werd dat de bank de verplichting opgelegd door FATCA, zal uitvoeren. Mensen die zich zorgen maken of het ook hen betreft (bijvoorbeeld omdat ze nooit in de VS zijn geweest) krijgen te horen dat Nederland een verdrag heeft met de VS dat voorkomt dat je dubbel belasting moet betalen, dus dat zorgen niet nodig zijn.

Maar dat klopt niet: dat verdrag bestaat wel, maar is niet sluitend. Als je bijvoorbeeld je huis verkoopt met overwaarde, dan is die winst in Nederland niet belast maar in de VS wel. Daarmee raak je een deel van de winst dus sowieso kwijt. Behalve dat de banken banksaldi en persoonsgegevens verstrekken aan de Amerikaanse belastingdienst (IRS), moeten klanten zelf hun bankrekeningen doorgeven (FBAR) én aangifte doen. Dat heeft nu dus haast omdat het tijdelijk SSN niet meer geldt en de inkeerregeling ophoudt te bestaan.

Aangifte doen is ingewikkeld, je hebt advies nodig. Het kost de eerste keer 2000 euro en daarna ieder jaar 500 euro. Afstand doen van de Amerikaanse nationaliteit kost ook geld, ongeveer 2300 dollar maar bovendien moet je 6 jaar aangifte gedaan hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie