Achtergrond
EONOS

‘The Passion laat kansen liggen in de Bijlmer’

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘The Passion laat kansen liggen in de Bijlmer’

Als rapper Gikkels het voor het zeggen had, was The Passion dit jaar een editie met nog meer kleur geworden. Volgens hem wordt er nu te weinig gedaan met de talenten die in de Amsterdamse wijk de Bijlmer wonen, de plek waar het muziekevenement dit jaar plaatsvindt. "Ik vind Brainpower echt een geweldige woordvirtuoos met taal, maar een rappende Petrus was een uitgelezen kans om een talent uit Zuidoost een platform te bieden."

Video niet beschikbaar

Dat zei hij dinsdagavond in Langs de Lijn En Omstreken, waar hij samen met Noraly Beyer en Huub Stijvers aan tafel zat om over The Passion in de Bijlmer te praten.

Koloniale Jezus

Gideon Everduim, de echte naam van Gikkels, woont al zijn hele leven in de Bijlmer - of Zuidoost, zoals hij het zelf noemt. Hij is er leraar en rapper en hij schreef mee aan de teksten voor The Passion. "De discussies over racisme in onze samenleving komen uit Zuidoost. Ik heb dat geïntegreerd in het verhaal van The Passion. Het koloniale beeld dat nu geschept wordt van een witte Jezus met blauwe ogen en blond haar, dat doet wat met mensen in Zuidoost. Zij zijn hun identiteit aan het ontwikkelen en stellen ook vragen bij het Christendom, dat heb ik verwerkt in mijn teksten. The Passion is een mooi platform om de waarheid te vertellen aan heel Nederland."

Scherpe pen

Everduim weet nog niet wat er donderdagavond van zijn teksten terug te horen zal zijn: "Ik heb een scherpe pen, de makers vertelden me zelfs dat mijn teksten misschien wat te scherp waren. Ik weet ook nog niet of ze er donderdag iets van gebruiken. Ik heb het ingeleverd en ik zie het wel." Hij hoopt de makers wel geïnspireerd te hebben. "Mensen in Zuidoost verdienen dat er een sterk verhaal over henzelf verteld wordt. Daarom heb ik de makers ook meegegeven: laten we geen water bij de wijn doen, maar de wijn puur serveren!"

De keuze voor Brainpower als rappende Petrus vindt Everduim dus een gemiste kans, volgens hem kon er sowieso meer uit de wijk gehaald worden. "Dit was een uitgelezen kans om al het professionele talent uit Zuidoost, over het algemeen Afro-Nederlands, een platform te bieden. Er zijn genoeg mensen uit de wijk die supergroot zijn, misschien niet op NPO 1, 2 en 3, maar wel in heel Nederland via YouTube. We zitten in een ander tijdperk en daar moet Hilversum in meegaan."

Gideon Everduim a.k.a Rapper Gikkels: de Passion had zwarter gemoeten

Ster advertentie
Ster advertentie