Achtergrond

Directeur Het Nationale Ballet: 'Gekleurde dansers breken moeilijker door'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur Het Nationale Ballet: 'Gekleurde dansers breken moeilijker door'

[KRO-NCRV] Ted Brandsen haalde eind vorig jaar de Syrische danser Ahmad naar Amsterdam om mee te dansen bij Het Nationale Ballet. ''We willen graag meer vluchtelingen en dansers helpen'', vertelt de directeur bij De Ochtend op NPO Radio 1.

Ahmad verliet Syriƫ eind vorig jaar en volgt inmiddels een speciaal studieprogramma bij De Nationale Balletacademie. Brandsen: "Het gaat heel goed. Hij wordt veelvuldig gevraagd voor gastoptredens en bijdrages aan liefdadigheidsinstellingen. Dat doet hij met veel overtuiging en liefde. Het belangrijkste voor hem is nu om zijn eigen weg te vinden in Europa en zijn toekomst op te bouwen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alle kleuren

Brandsen vertelt dat Het Nationale Ballet heel divers is. "We hebben 26 nationaliteiten op dit moment en die komen echt overal vandaan. Maar we zien tegelijkertijd dat het voor gekleurde dansers veel moeilijker is om hun weg te vinden."

"Als je niet opgroeit met klassieke muziek, ballet, met kunst en cultuur, dan lijkt het een wereld die voor je afgesloten blijft. En dan kom je daar veel minder makkelijk terecht. Daarom zijn er minder zwarte dansers bijvoorbeeld."

'Actief beleid'

Brandsen wil zich inzetten om dit te veranderen."Daar moet je actief beleid op voeren", vertelt hij. "Het begint niet bij een gezelschap, want wij zijn het einde van een hele lange keten. Het begint bij onderwijs, scholing, en maatschappelijke achterstanden."

De directeur is enthousiast over initiatieven in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten waarbij balletscholen in achterstandswijken werden geplaatst. "Ik wil weten hoe dat in z'n werkt gaat en wat dat nu oplevert. Ik denk dat het heel interessant is om van elkaar te leren in dat opzicht."

Bekijk hier het gesprek met Ted Brandsen:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie