Achtergrond
MAX

Vacatureteksten zijn vaak clichématig en onduidelijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vacatureteksten zijn vaak clichématig en onduidelijk

Flexibiliteit, uitdaging, innovatie, creativiteit - het zijn slechts enkele van de meest voorkomende clichés in vacatureteksten. Onlangs analyseerden Nicole Tadema en Mitch Gielen 960 vacatureteksten om te bepalen hoe het gesteld is met de kwaliteit ervan. "Het was bedroevend slecht", vertelde Tadema in Nieuwsweekend.

Het idee om vacatureteksten te onderzoeken kwam voort uit Tadema's jarenlange ervaring in het vakgebied. "Ik ben zelf aardig bezeten van vacatureteksten. Ik hou me er nu al ongeveer veertien jaar vakmatig mee bezig." Samen met Mitch Gielen, die gespecialiseerd is in het visualiseren van vacatures, besloten ze dat het anders en beter moest.

Het onderzoek richtte zich op objectieve criteria, waaronder het aantal clichés, gestelde eisen en het taalniveau in de teksten. Ondanks de krappe arbeidsmarkt, waar men zou denken dat werkgevers meer moeite zouden doen, bleek het niveau van de vacatureteksten niet te verbeteren.

Onduidelijkheden

Slechte vacatureteksten blijken dus eerder regel dan uitzondering. Zo kwam Tadema bijvoorbeeld een extreem lange zin van 76 woorden tegen. Ze benadrukt vooral het belang van duidelijkheid en positieve formuleringen, zoals het vermijden van vage termen als "verdient lekker" en het actief beschrijven van taken.

Tadema moedigt aan om vragen te stellen bij onduidelijkheden in de teksten. "Ik raad altijd aan om te bellen bij onduidelijkheden. Want de gemiddelde vacaturetekst wordt gewoon niet concreet. Dan staat er: 'Je bent fysiek sterk', maar wat is fysiek sterk? Moet je zakjes van 100 gram optillen of van 100 kilo?"

Nieuwsweekend is het zaterdagochtendmagazine van MAX. Elke zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur. Gepresenteerd door Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.

Ster advertentie
Ster advertentie