Achtergrond
EO

‘Het CDA was er bijna geweest’

foto: Dit is de Dagfoto: Dit is de Dag
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het CDA was er bijna geweest’

In 2011, toen Ruth Peetoom aan de klus als CDA-voorzitter begon, stond de partij er heel wat minder voor dan nu. Het CDA was diep verdeeld over de vraag of ze mee moesten regeren met de PVV. Bij de verkiezingen in 2012 haalde het CDA het laagste aantal zetels in de partijgeschiedenis. "De partij was er bijna geweest, dat is denk wel een goede conclusie."

Na 8 jaar zwaait Ruth Peetoom af als voorzitter van het CDA

Dit zei Peetoom in een interview met Tijs van den Brink in het EO-programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. De samenwerking met de PVV heeft het CDA volgens haar diep verdeeld. Zelf stemde Peetoom destijds tegen de samenwerking met de PVV. "Maar ik kwam met de missie om de boel bij elkaar te houden. Dat was mijn opdracht als partijvoorzitter."

Op 9 februari neemt Peetoom definitief afscheid op het CDA-verkiezingscongres in Amsterdam. Ze heeft inmiddels al een nieuwe baan, maar daar kan ze nog niets over zeggen. "Het is niet in de politiek en ook niet in de kerk."

Discretionaire bevoegdheid moet ruimhartiger

Peetoom reageerde in de uitzending ook op de kritiek vanuit haar partij dat het CDA wel rechtvaardig, maar misschien te weinig barmhartig is voor asielzoekers. De Haarlemse burgemeester Jos Wienen zei dat onlangs in Dit is de Dag.

Peetoom vindt dat staatssecretaris Harbers ruimhartiger gebruik moet maken van zijn discretionaire bevoegdheid om afgewezen asielzoekers in schrijnende situaties toch een verblijfsvergunning te geven. "De menselijke maat moet altijd ergens binnen dat systeem geborgd moet blijven."

Onlangs ging Peetoom op bezoek in de Bethel-kapel in Den Haag, waar al maanden een kerkdienst gaande is om te voorkomen dat de uitgeprocedeerde Armeense familie Tamrazyan wordt uitgezet. Of het CDA wil dat die familie een verblijfsvergunning krijgt wilde Peetoom niet zeggen: "De discussie over concrete mensen voer je niet in de openbaarheid, maar in stilte. Achter de schermen gebeurt er van alles".

Peetoom noemt het kinderpardon "een instrument waar je niet op moet focussen. Je wilt de belangen van individuele kinderen wegen. Daarom heeft het CDA (samen met ChristenUnie en D66) er onlangs voor gepleit dat de staatssecretaris zijn discretionaire bevoegdheid ruimhartiger gebruikt."

Ster advertentie
Ster advertentie