Achtergrond
EONOS

'Kijk naar wat verstandelijk beperkten wél kunnen'

foto: Talantfoto: Talant
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kijk naar wat verstandelijk beperkten wél kunnen'

"Kijk naar wat verstandelijk beperkten wél kunnen", zegt theatermaker Art-Jan de Vries. Hij voert komende dagen het toneelstuk Mata Hari op met een groep van gehandicapte acteurs, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Video niet beschikbaar

De Vries is bevlogen om het beste uit de groep te halen. "Ik ben heel erg bezig om het niet over beperkingen te hebben. Durf verwachtingen van deze mensen te hebben! Verstandelijk beperkten worden zo snel gepamperd. Dan hoor ik 'Nee, dat kunnen zij niet'." De theatermaker pakte dat anders aan. "Ik zei tegen de acteurs: Jullie willen een voorstelling en staan straks voor 950 man publiek. Je staat voor lul als je de tekst niet kent."

Video niet beschikbaar

Voor de acteurs van Talant, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking komt met de optredens een droom uit. "Op het podium, dat is gewoon kicken. We gaan ervoor om de mensen te laten zien wat we kunnen", zegt Sierik Willekes.

'Kijk naar wat verstandelijk beperkten wèl kunnen' (1)

Willekes ontpopte zich in de uitzending als mede-presentator, naast Renze Klamer en Robbert Meeder. Hij begon handbalster Pearl van der Wissel, die ook te gast was, allerlei vragen te stellen en deed aankondigingen. Radiomaken en presenteren is een hobby van Willekes. "In Drachten hebben we elke woensdag disco en mag ik alle plaatjes bij elkaar draaien."

'Kijk naar wat verstandelijk beperkten wèl kunnen' (2)

Ster advertentie
Ster advertentie