Achtergrond
BNNVARA

De beste speech van januari is van Joe Biden: 'Hij vecht voor zijn eigen politieke leven en voor de democratie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van januari is van Joe Biden: 'Hij vecht voor zijn eigen politieke leven en voor de democratie'

Zoals iedere maand kiest De Nieuws BV ook in deze januari de beste speech. En dat viel nog niet mee, volgens Julia Wouters (Leading Women) en Jurjen van den Bergh (De Goede Zaak), ondanks het aanbod van nieuwjaarsspeeches die met deze maand samengaan. Volgens Wouters heeft dat deels te maken met de COVID19-pandemie: spreken voor volle zalen is er niet bij, en via een zoomverbinding is enthousiasme moeilijk over te brengen. Van den Bergh miste ook weidse vergezichten. Hij proefde vooral voorzichtigheid.

Video niet beschikbaar

Gabriel Boric

Toch wisten de twee experts een boeiende top drie samen te stellen. Met op de derde plaats de overwinningsspeech van de nieuw gekozen president van Chili, Gabriel Boric. Van den Bergh vindt de speech inclusief en hoopgevend, volgens hem straalt hij optimisme uit naar het hele Zuid-Amerikaanse continent.

Wouters, die grif toegeeft het Spaans slecht te beheersen, roemt het ritme en het opzwepende karakter. "Hij gooit zijn hele lichaam erin, het golft en het kolkt. Fantastisch, zeker na al die saaie nieuwjaarsspeeches".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nilüfer Gündogan

Runner up deze maand is het VOLT-Kamerlid Gündogan. Van een heel andere orde dan Boric: zij laat twijfel zien en kwetsbaarheid, zij spreekt volgens Wouters uit haar hoofd en uit haar hart. Van den Bergh roemt haar zelfkritiek, en geeft aan dat zelfs Mark Rutte geraakt werd door haar toespraak, die over het vertrouwen in de politiek gaat. Bekijk hier haar toespraak.

Joe Biden

De beste speech van januari was van Joe Biden, die in Atlanta een toespraak hield om de wijzigingen in de Amerikaanse kieswet te voorkomen. "Geen begenadigd spreker", aldus Wouters, "maar wel iemand die vecht voor zijn eigen politieke leven en voor de democratie". Ondanks zijn gloedvolle betoog heeft de speech zijn doel niet bereikt, Biden verloor de stemmingen in de senaat.

"Eigenlijk kwam de speech te laat", zegt Van den Bergh, "Biden had veel eerder zijn strijdbaarheid moeten tonen." Dat is tegelijkertijd wel de overeenkomst met de toespraak waarmee Biden precies een jaar geleden de titel in de wacht sleepte. Die speech was heel erg verzoenend van toon, maar heeft ook weinig potten gebroken. De titel 'Beste speech van de maand' is in die zin een troostprijs, vinden beide deskundigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie