Achtergrond
KRO-NCRV

Maxim Hartman: 'De pil beteugelt de vrouw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxim Hartman: 'De pil beteugelt de vrouw'

Vandaag is het Wereld Anticonceptie Dag. Volgens kenniscentrum seksualiteit Rutgers nemen mannen te weinig verantwoordelijkheid voor de anticonceptie. Huisarts en seksuoloog Peter Leusink komt allerlei vrouwen tegen tijdens het spreekuur. "De ene vrouw is wel geëmancipeerd, de andere niet. Maar onder aan de streep komt het op de vrouw neer," zegt hij in Spraakmakers.

Vaak wordt van vrouwen verwacht dat zij zelf maatregelen nemen om niet zwanger te raken. Maar, zo zegt kenniscentrum Rutgers, mannen hebben er net zo goed belang bij dat vrouwen anticonceptie goed gebruiken. Ze zouden vrouwen meer moeten helpen bij de keuze voor de methode én het delen in de kosten van anticonceptie.

Programmamaker bij de KRO-NCRV, Sofie van der Enk, is het daarmee eens. Ze vindt het schokkend dat bij one-night-stands nog steeds 55 procent van de volwassenen aangeeft geen condoom te gebruiken. Daarnaast wijst zij ook op de verantwoordelijkheid van de man. Zij kunnen zich best eens wat meer verdiepen in de werking van bijvoorbeeld de anticonceptiepil om vrouwen te helpen. "Je kiest samen voor seks, dan kun je toch ook samen kiezen voor anticonceptie?"

Voor het zingen de kerk uit

Programmamaker, beroepsprovocateur en zelfverklaard vrouwenkenner Maxim Hartman is het daar niet mee eens. Hij wil dat vrouwen stoppen met de pil: "Vrouwen worden wilder in bed als ze stoppen met de pil. De pil beteugelt de vrouw", zegt Hartman te weten uit ervaring. Hij pleit voor de middeleeuwse methode van voor het zingen de kerk uit. Maar dat is iets wat huisarts Peter Leusink zijn patiënten nooit zou aanbevelen als anticonceptie.

Ster advertentie
Ster advertentie