Achtergrond

Is het vaste contract niet meer van deze tijd?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het vaste contract niet meer van deze tijd?

[KRO-NCRV] “Op het schoolplein liet ik al van me horen als iemand onrechtvaardig behandeld werd. Nee, niet met de handen, veelal met de mond.” Han Busker wordt de nieuwe voorzitter van de FNV. Althans, tot 10 maart kunnen de leden stemmen en Busker is de enige kandidaat. Dus de verkiezing lijkt een formaliteit.

Busker begon ooit bij de Koninklijke Marechaussee, werkte bij de politie in Amsterdam en de Nederlandse Politievakbond. “Al mijn werk staat in het teken van rechtvaardigheid.” Nu gaat Busker op voor wat zijn voorganger Agnes Jongerius ooit de ‘mooiste hondenbaan ter wereld noemde’.

Han Busker. Foto: ANP

Eén van de grote dossiers waar Busker zijn tanden in moet gaan zetten is de Wet Werk en Zekerheid. “We hebben al een beweging gemaakt om de doorgeslagen flexibilisering tegen te gaan. De wet is net ingevoerd en nu al roepen mensen dat we deze overboord moeten gooien. Maar ik ben er voor om de wet eerst grondig te evalueren en te kijken wat er aan schort. De wet heeft ook positieve effecten.”

Nul-uren contracten baart zorgen

Busker maakt zich zorgen over mensen met een nul-uren contract. “Dat zijn mensen met geen enkele vastigheid. Een heftruckchauffeur of apotheekassistente met zo’n contract zit gevangen thuis. Daar maak ik mij zorgen over, maar ik begrijp dat als je de keuze hebt tussen niets of een nul-uren contract, je voor dat laatste gaat. Gelukkig stoppen bedrijven al met flexcontracten. Wij willen binding tussen werknemer en werkgever, dat is echt heel belangrijk.”

Bekijk hier het gesprek met Han Busker:

Busker ziet dat de verschillende contracten met werknemers een verdienmodel is geworden. “Stel, er staan drie schilders op een steiger. De één heeft een vast contract, de ander is zzp-er en de derde een payroller. Die hebben allemaal andere kosten voor de werkgever. Die mannen zijn concurrenten, geen collega’s.”

Het vaste contract

Busker vindt niet dat het vaste contract uit de tijd is. “Waarom zou dat zo zijn? Ik zie de reden niet. Hoe ziet de VVD de toekomst? Dat iedereen voor zichzelf vecht? De FNV krijgt steeds meer leden en mijn streven als voorzitter is het aantal leden nog meer te vergroten. In samenleving zit het woord samen.”

“FNV staat voor een inclusieve samenleving. Samen opstaan. Ik zie dat mensen steeds meer uit zichzelf in beweging komen en voor zichzelf opkomen. Zoals gisteren de demonstratie op het Malieveld in Den Haag, tegen Trump. Ik vind het mooi dat ‘Holland against Hate’ uit de mensen zelf komt." Busker was er 'helaas' niet bij. "Het baart ons ook grote zorgen, wat er gebeurt in Amerika.”

Ster advertentie
Ster advertentie