appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

Klimaatverandering is een historische aardverschuiving

Pixabay
maandag 30 oktober 2017 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Klimaatverandering is ongetwijfeld een van de grootste problemen of uitdagingen van onze tijd. Maar hoe zal een historicus in de toekomst terugkijken naar deze tijd? En in hoeverre speelt het klimaat dan nog een rol? De Duitse succesauteur Philipp Blom maakt in zijn nieuwe boek deze gedachtenoefening af.

Visie van een historicus

In Wat op het spel staat beschrijft hij hoe die toekomstige historicus versteld staat dat wij de twee grootste bedreigingen, die homo sapiens te wachten stonden, niet zagen: een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidde tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving.

Blom noemt dat onze manier van leven misschien wel op het spel staat. 

Philipp Blom over zijn nieuwste boek Wat op het spel staat

"Als we niet duurzaam veranderen, gaat de toekomst voor de volgende generatie verloren. De vraag hoe wij de aarde en de mens daarin zien is actueler dan ooit, want we staan door de klimaatverandering voor een grote transformatie", aldus Blom. "Er is een verhaal van sociale hoop nodig. Het komt erop neer dat we een nieuwe, solidaire en democratische maatschappij tot stand moeten brengen waarin we ons ecologisch verantwoord gedragen. We zullen genoegen moeten nemen met minder."

We leven in een economie die altijd moet groeien. Maar economische groei betekent gebruik van resources, betekent vervuiling van het milieu en betekent hyperconsumptie. Dat moeten we gaan veranderen

Philipp Blom

Scharnierpunt

Philipp Blom ziet onze tijd als een historisch scharnierpunt en maakt in zijn boek parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1