Binnenland

Halsbandparkieten veroveren de Randstad

foto: FOTOGRAAF: KARELBUITENKAMfoto: FOTOGRAAF: KARELBUITENKAM
  1. Nieuwschevron right
  2. Halsbandparkieten veroveren de Randstad

De gifgroen gekleurde halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika, maar is sinds de jaren zestig in Nederland te vinden. Eerst vooral in de grote randstadsteden, maar ondertussen heeft hij zich uitbreid naar de omliggende steden en dorpen.

Anno 2017

Zo leeft de parkiet nu ook in steden als Leiderdorp, Alkmaar en Alphen aan de Rijn. Volgens de laatste telling in 2014 leven er nu zo’n 12.000 halsbandparkieten in Nederland, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2004.

Zelfregulerend

Toch loopt de populatie nog niet uit de hand, zegt bioloog en onderzoeker van de halsbandparkiet Roelant Jonker. Daar waar het te druk wordt, trekt de vogel vanzelf weg naar omringende steden en dorpen. Dit gebeurde al in Amsterdam en Den Haag. Hier leeft nu het maximaal aantal parkieten.

Bijvoeding

De vogel is flink afhankelijk van bijvoeding en leeft daarom alleen in een stedelijke omgeving. Daar waar veel voedsel te vinden is en hij zich goed kan verorberen aan pinda’s en vetplanten, voelt hij zich het meest thuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bioloog Roelant Jonker vertelt in Vroege Vogels over de opkomst van deze halsbandparkiet.

Opkomst halsbandparkiet

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie