Binnenland
BNNVARA

Kennis bundelen in strijd tegen probleembevers

foto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografiefoto: Vroege Vogels/Elshout-Natuurfotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Kennis bundelen in strijd tegen probleembevers

Sinds de herintroductie van de bever in Nederland, in 1988, gaat het zo goed met dit zoogdier dat het op sommige plekken zorgt voor problemen. Bevers bouwen niet alleen dammen, wat vooral in Limburg leidt tot lokale overstromingen, maar graven bijvoorbeeld ook gangen in dijken. In voor de waterkering belangrijke rivierdijken is dat niet gewenst.

De Zoogdiervereniging o.a. heeft daar oplossingen voor, maar omdat er in de praktijk veel partijen over een uiterwaardengebied gaan, gaat men nu alle informatie bundelen in het Kenniscentrum Bever, wordt verteld in Vroege Vogels.

bever

Beschermde diersoort

Dat de bever op veel plekken zorgt voor een verhoging van de biodiversiteit staat als een paal boven water. Maar ze doen ook dingen waar we minder blij mee zijn: een omgeknaagde boom over een weg, een beverhol in een dijk of wateroverlast door de bouw van dammen. De bever is een beschermde diersoort dus moeten terreineigenaren naar goede maatregelen zoeken om die schade te voorkomen.

Daarom is kennis over het gedrag van de bever en ervaringen met mogelijke oplossingen, ook in het buitenland opgedane ervaringen, van cruciaal belang. Om te voorkomen dat bevers bij hoge stand van de rivieren gangen gaan graven in waterkerende dijken, zouden volgens de Zoogdiervereniging speciale hoogwatervluchtplaatsen kunnen worden aangelegd, in de hoop dat de bever daar dan z'n gangen gaat graven.

Bever is niet overal welkom

Waterschappen hebben vaak gemengde gevoelens over de bever: "We hebben gebieden ingericht om die aantrekkelijk te maken voor de bever, maar nu beginnen we ons een beetje achter de oren te krabben: het is wel heel mooi, die bever, maar toch niet overal", erkent Ronald Wolters, beleidsadviseur waterveiligheid van Waterschap Aa en Maas. "Ik vind het leuke beesten, maar niet in de dijken."

Volgens Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging hoort de bever gewoon thuis in ons waterrijke land. "Wat we al een tijdje zien is dat allerlei organisaties te maken krijgen met de bever. Om de problemen die dit dier veroorzaakt op te lossen ging iedereen weer opnieuw het wiel proberen uit te vinden. Met het Kenniscentrum Bever willen we nu alle kennis bij elkaar brengen en toegankelijk maken voor terreineigenaren als waterschappen, Rijkswaterstaat en ProRail."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie