Binnenland
NOS

Is er nog een toekomst voor de grutto in Nederland?

foto: FRED VLOO / WIKIMEDIA COMMONSfoto: FRED VLOO / WIKIMEDIA COMMONS
  1. Nieuwschevron right
  2. Is er nog een toekomst voor de grutto in Nederland?

Het gaat heel snel bergaf met de grutto in Nederland. Elk jaar verliezen we 5% van de populatie en waar er in de jaren zeventig nog zo'n 120.000 paartjes waren, blijft daar nu nog maar 25% van over. Zes Provincies willen nu de grutto redden met het 'Aanvalsplan grutto' dat ze vandaag presenteren aan de minister. Maar waarom hebben we überhaupt zo'n plan nodig?

"Het gaat helaas heel erg slecht. De hoofdschuldige is ons landbouwbeleid, de manier waarop wij dus landbouw voeren. Dat is heel intensief. De grutto's hebben een kruidenrijk boerenland nodig waar veel insecten zijn, vochtige bodems waar die volwassen vogels met hun snavels in kunnen om wormen te zoeken. Het oer-Hollandse land dat we ooit hadden dus", vertelde Camilla Dreef, ambassadeur van de Vogelbescherming, in NOS Met het Oog op Morgen.

Melkfabriek

Maar dat land hebben we al lang niet meer. We zijn dat diverse en natuurrijke boerenland heel intensief gaan gebruiken om zoveel mogelijk melk te produceren, volgens Dreef: "Daardoor is het meer een melkfabriek geworden dan een plek waar grutto's kunnen leven. We dragen er allemaal aan bij, je kan niet één iemand aanwijzen."

Daarom is er nu een voorstel om op grote schaal het leefgebied voor onze nationale vogel te gaan verbeteren: "Dan heb ik het ook echt over grote schaal in omvang. Echt 30 kansgebieden die door de provincies worden aangewezen van zeker 100 hectare. Daarbij heb je een kerngebied als wijd vogelreservaat en voor het gebied eromheen moet een manier van landbouw gevonden worden waar de grutto in kan overleven."

Samenwerken met boeren

Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de boeren, maar daar is volgens Dreef rekening mee gehouden in het Aanvalsplan: "Het biedt ook een manier aan waardoor boeren er iets aan kunnen verdienen. Een grutto moet er kunnen leven, maar een boer moet gewoon ook zijn boterham verdienen. Het één kan niet zonder het ander. De grutto's hebben de boeren nodig en de boeren hebben een eerlijke prijs nodig."

In polder De Rondehoep hebben ze al uitgedokterd hoe die combinatie succesvol kan werken: "Daar werken ze precies op deze manier. De boeren hebben er ook een eigen melkproduct op de markt gebracht, 'Boeren van Amstel'. Dat is melk waarbij je iets meer betaalt, maar daardoor kan je wel leefgebied voor de grutto overhouden. Die geven echt een goed voorbeeld, maar die voorbeelden zijn nog niet genoeg. Het moet echt op grote schaal."

Droogte

Een groot probleem voor de grutto is ook de droogte in ons land. Daardoor wordt de ondergrond te hard voor de lange snavel. "Als het waterpeil standaard 80 centimeter onder het maaiveld zit, is dat hele boerenland sowieso al droog. En dan komen daar nog eens die extreem droge zomers bij, dat helpt al helemaal niet. Daarom moet het waterpeil omhoog, dat is een van de belangrijkste dingen. Zonder dat wordt het hem gewoon niet", aldus Dreef.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie