Binnenland
BNNVARA

Fruitteelt in gevaar door bruingemarmerde stinkwants

foto: Bruingemarmerde schildwants © Arp Kruithoffoto: Bruingemarmerde schildwants © Arp Kruithof
  1. Nieuwschevron right
  2. Fruitteelt in gevaar door bruingemarmerde stinkwants

Fruittelers houden hun hart vast: twee jaar geleden zijn er voor het eerst bruingemarmerde schildwantsen (ook wel stinkwantsen genoemd) in ons land gezien, en dat is geen goed teken. In Italië heeft de wants al flinke schade aangericht aan peren, appels, kiwi's en perziken, oplopend tot in de honderden miljoenen euro’s, vertelt onderzoeker Karin Winkler in Vroege Vogels.

Schildwants rukt op

De Universiteit Wageningen roept de hulp in van het publiek om in kaart te brengen hoeveel bruingemarmerde stinkwantsen zich in Nederland bevinden en waar ze precies zitten. De bruingemarmerde stinkwants komt oorspronkelijk uit Azië en verspreidt zich nu door Amerika en Europa. Het dier lift onbedoeld mee met goederentransport en wordt dan ook vaak gevonden in de buurt van snelwegen en spoorlijnen.

Stinkwants in Limburg en de Betuwe

Twee jaar geleden werden de eerste exemplaren in Limburg en de Betuwe (veel fruit!) gezien, vorig jaar in Utrecht en Amsterdam. De stinkwants zuigt sap uit bladeren en vruchten. "Stinkwantsen (of schildwantsen) worden zo genoemd voor een reden: ze kunnen een vies stinkende vloeistof afgeven. Die is voor mensen onschadelijk, maar om de penetrante geur niet aan de handen te krijgen, is het aan te bevelen om de wants niet direct aan te raken, maar hem met een potje of buisje te vangen", aldus de Wageningen University & Research (WUR)

De inheemse grauwe schildwants is bijna niet te onderscheiden van de bruingemarmerde. Bron: Petjoe

Doe mee: bestrijd de bruingemarmerde stinkwants

Om de wantsen effectief te kunnen bestrijden doet Karin Winkler van Wageningen University Research onderzoek naar de levenscyclus en verspreiding van de bruingemarmerde schildwants. In het najaar zoeken de wantsen beschutte plekken in en om het huis om te overwinteren.

Winkler roept luisteraars op om waarnemingen van deze wantsen door te geven. Op de website van de WUR staan afbeeldingen van de wants met bijzondere kenmerken. De waarnemingen, liefst met foto, kunnen aan haar worden doorgegeven (karin.winkler@wur.nl) of geplaatst op waarneming.nl.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie