Binnenland
BNNVARA

Zeeforellen in Overijsselse Vecht: kunnen ze paaigrond bereiken?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeeforellen in Overijsselse Vecht: kunnen ze paaigrond bereiken?

De zeeforel is een kwetsbare soort en komt niet veel voor in Nederlandse rivieren. Dus dat er onlangs zeeforellen zijn gespot bij een stuw in de Overijsselse Vecht, was reden voor vreugde bij sportvissers en het Waterschap Drents-Overijsselse Delta, vertelt Robert Weijman van Sportvisserij Nederland in Vroege Vogels.

Zeeforellen in Overijsselse Vecht: kunnen ze paaigrond bereiken?

De zeeforellen hebben een zender gekregen en daarmee wordt het herstel van de vismigratie onderzocht. Zo willen Sportvisserij Nederland en Nederlandse en Duitse waterbeheerders te weten komen of de zeeforel zijn paaigronden in Duitsland kan bereiken.

Herstel vismigratie

Het herstel van de vismigratie vraagt om maatregelen die gaan tot ver in Overijssel en Drenthe. In begin mei zijn door het Waterschap Drents-Overijsselse Delta onderwatercamera's geplaatst bij gemaal Stroink in de Weerribben en bij de vistrap in de Vecht bij Dalfsen. Op die manier is in de gaten gehouden welke vissoorten door de vispassages zwemmen.

Iedereen kon via het platform 'Visspotter' meedoen met het registreren van passerende vissen. Als een camera beweging oppikte, werd de passerende vis vastgelegd en konden deelnemers op die manier de vissen registreren. Sportvissers konden hun geluk niet op toen de zeeforellen werden gespot: zij zijn dol op deze sterke vis.

Paaitijd naar Duitsland

In de paaitijd trokken zeeforellen vanuit het IJsselmeer de Overijsselse vecht op om daarna nog honderden kilometers stroomopwaarts naar Duitsland te zwemmen waar ze op rivieroevers vol kiezelstenen hun eieren leggen. Inmiddels zwemmen zeeforellen tegen veel hindernissen aan zoals waterkrachtcentrales en stuwen.

In de vorige eeuw werden in de Vecht deze stuwen geplaatst. Dat maakte het onmogelijk voor zeeforellen om de Vecht nog op te zwemmen. De toekomst van de zeeforel raakte hierdoor ernstig bedreigd. Tegenwoordig maken vispassages bij de stuwen in de rivier de waterweg voor de forellen weer vrij. Wat de exacte hindernissen op hun tocht zijn, moet onderzoek uitwijzen.

Toename zeeforellenstand

Doordat de zeeforellen nu een zender dragen, kunnen bakens in de 160 kilometer lange Vecht hun signaal oppikken. Op die manier kunnen de onderzoekers in kaart brengen op welke locaties in de rivier de knelpunten liggen voor de vis. Het is de bedoeling dat daar vispassages komen en dat het leefgebied wordt verbeterd, zodat de zeeforellenstand in Nederland toeneemt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie