appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Roodsnavelkeerkringvogel flink onder druk door katten en ratten

Michiel Boeken en Mardik Leopold
zondag 9 februari 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Ze broeden in spleten tussen de rotsen en hun dieet bestaat voornamelijk uit vliegende vissen. Op het Caribische eiland Saba zijn de aantallen van deze roodsnavelkeerkringvogels nog vrij hoog. Maar met name verwilderde katten en ratten hebben het voorzien op de nesten, en hierdoor staat de zeevogel flink onder druk. Vogelaars Michiel Boeken en Mardik Leopold zijn onlangs een maand naar het eiland gegaan om onderzoek te doen naar deze mysterieuze vogel.

Roodsnavelkeerkringvogel

Kolonies op Saba gaan achteruit

Leopold en Boeken hebben het aantal broedvogels op het hele eiland geteld, in drie kolonies eieren gemeten en de groei van kuikens gevolgd. Wat bleek? Het aantal broedparen van deroodsnavelkeerkringvogel intwee kolonies langs de zuidelijke kust van Saba is sinds de eerdere telling in 2011, enorm afgenomen. Van enkele honderden tot enkele tientallen paren. Maar in de grootste kolonie, Old Booby Hill, met 700-1.000 broedparen aan de oostkust, waren nog evenveel vogels als acht jaar geleden. De achteruitgang wordt vooral toegeschreven aan de aanwezigheid van verwilderde katten en ratten. Die lusten wel een roodsnavelkuiken of een vers gelegd ei.

Zwervende keerkringvogels

Keerkringvogels brengen het grootste deel van hun leven door op zee. Alleen voor het broeden en voeden van hun jong komen ze aan land. Ze nestelen onder stenen en in rotsspleten, waar ze zonder enig spoor van nestbouw een enkel ei leggen. Na gemiddeld 43 dagen komt een donzig kuiken ter wereld dat na zo’n drie maanden groot genoeg is om het nest te verlaten. Na minstens vier jaar rondzwerven op zee zijn ze geslachtsrijp en keren ze vaak terug naar de plek waar ze zelf uit het ei zijn gekropen. 

Pitbull van de zee

Mardik Leopold, zeevogelonderzoeker bij Wageningen Marine Research is onder de indruk van de roodsnavelkeerkringvogel. Wat hem betreft is het de pitbull onder de zeevogels. Groot, sterk en ze kunnen vervaarlijk bijten. Die bijtkracht komt van pas als ze honderden kilometers afleggen over zee, op zoek naar vliegende vissen. Omdat ze die niet zo vaak tegenkomen moet de eerste hap meteen raak zijn.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1