appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit is 'mister stikstof': hij zette Nederland op zijn kop

ANP
zondag 22 december 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het jaar van de stikstofcrisis: zo kijken we terug op 2019. Na de uitspraak van de Raad van State in mei van dit jaar barstte de bom. De overheid werd gedwongen tot het aanpassen van het tot nu toe gevoerde stikstofbeleid. Een van de mensen die afgelopen jaar nogal wat teweegbracht omtrent de stikstofdiscussie is Johan Vollenbroek. Van deze 'Mister Stikstof' maakte Vroege Vogels een prachtig portret.

Mr. Stikstof, de man die Nederland op z'n kop zette - deel 1

Mr. Stikstof, de man die Nederland op z'n kop zette - deel 2

Met de juridische procedures van zijn milieugroep MOB (Mobilisation for the Environment) maakte Johan Vollenbroek nogal wat los het afgelopen jaar. Op snelwegen rijden we straks niet harder dan 100 km per uur, bouwprojecten werden stilgelegd en boeren trokken massaal op hun tractors van het ene protest naar het andere. Waar Vollenbroek door de één op handen wordt gedragen, wordt hij door anderen gezien als de man die Nederland op slot zette.

Negatief advies stikstofregeling

"Onzin", zegt Vollenbroek. "Het is dit kabinet en specifiek premier Mark Rutte die al in 2015 kon hebben zien aankomen dat het PAS, het Programma Aanpak Stikstof, zou indruisen tegen zowel landelijke als Europese wetgeving." 

In datzelfde jaar bracht het MOB een negatief advies uit over de stikstofregeling. Zij bevroegen hoe het valt het te rijmen dat boeren hun veeteeltbedrijf zouden kunnen uitbreiden, terwijl tegelijkertijd de natuur erop vooruit zou gaan. Inmiddels weten we dat dat niet kan.

Uitblijven natuurorganisaties

De MOB is een organisatie van zeven mensen - voornamelijk juristen -  en Johan Vollenbroek staat als chemicus aan het roer. Hoe komt het dat zij dit allemaal voor mekaar kregen en waar bleven de grote natuurorganisaties in dit verhaal? 

Vollenbroek: "We hebben al bij de bekendmaking van het PAS in 2015 contact gezocht met organisaties als Natuur en Milieu en Natuurmonumenten, maar die zagen er niks om ten strijde te trekken tegen de regeling en wilden het eerst eens allemaal afwachten."

Intussen ging de te grote stikstofuitstoot gewoon door en is dat extra ten koste gegaan van de natuur en onze gezondheid. "Ik vind dat verwijtbaar gedrag van deze organisaties", aldus Johan Vollenbroek, die zich afvraagt waarom boeren zich wel roeren en iedereen die de natuur een warm hart toedraagt, maar in z'n hol blijft zitten.

Urgentie ontbreekt bij kabinet

"Hoe dan ook zouden we op een termijn van tien jaar naar een halvering van de stikstofuitstoot moeten", zegt jij. "Maar dit kabinet zie ik niet de gewenste maatregelen daartoe nemen." Volgens Vollenbroek ontbreekt de urgentie bij het kabinet. "Premier Rutte heeft verzuimd op een duidelijke manier uit te leggen dat we in Nederland een heel groot probleem hebben. Daarom snappen veel mensen niet wat er aan de hand is."

Voor de duidelijkheid: Johan Vollenbroek is niet tégen boeren, sterker nog, hij is zelf afkomstig uit een boerenfamilie. "Voor varkenshouders die er mee stoppen moet een goeie financiële regeling komen. Daar zijn miljarden voor nodig, maar het kán. Pak deze mogelijkheid. Natuur en landbouw moeten gereset worden, nú is het moment!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1