appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lilly (11) en Dana (17) zijn geïnspireerd door Greta Thunberg en staken voor het klimaat

EenVandaag
woensdag 20 november 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De 16-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg begon met staken om de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd onder de aandacht te brengen. De Nederlandse Dana en Lilly volgen haar voorbeeld.

Dana over haar klimaatstaking

De Zweedse Greta Thunberg krijgt vandaag de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt. Ze wint de prijs omdat ze miljoenen jongeren over de hele wereld heeft geïnspireerd te strijden voor het klimaat. De 17-jarige Dana Seggev volgt het voorbeeld van Greta en is lid van haar organisatie Fridays For Future.

Jonge klimaatstakers

Op vrijdagen 'staakt' Dana van school. De groep scholieren die met haar meedoet, blijft groeien. Volgens Dana is het nu aan scholieren om duidelijk te maken dat wanbeleid wordt gevoerd op het gebied van het klimaat. Beleid dat gericht is op kleine stapjes in plaats van grote, noodzakelijke veranderingen.

Dana's school staat niet achter haar klimaatstakingen. "Ik vind dat echt een probleem. Scholen zouden juist hun leerlingen moeten opvoeden en laten zien wat die grote wereldproblemen zijn. En ze aanmoedigen daar iets aan te doen."

Ook de 11-jarige Lilly Platt staakt voor het klimaat. Ze kwam enorm veel plastic tegen op een wandeling van huis naar de McDonalds. Sindsdien richt Lilly zich op acties om klimaatverandering en milieuvervuiling onder de aandacht te brengen. Hoewel ze nog maar 11 jaar is, wordt ze door gevestigde organisaties gezien als een serieuze gesprekspartner.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1