Binnenland
NOS

Waarom de bever zo succesvol is in Nederland

foto: nosfoto: nos
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de bever zo succesvol is in Nederland

Het gaat goed met de bever in Nederland. Het dier werd dertig jaar geleden geherintroduceerd in de Biesbosch en is met name de laatste jaren met een flinke opmars bezig. "Er is voldoende leefgebied en voldoende voedsel", zegt bioloog Elze Polman van de Zoogdiervereniging in Met het Oog op Morgen.

In 2011 waren er nog zo'n 1000 bevers, nu zijn dat er een stuk of 3500 volgens kennisplatform Nature Today en de Zoogdiervereniging. "Vlak na de herintroductie waren het maar een paar individuen", legt Polman uit. "Maar die hebben kinderen gekregen en ook die kinderen hebben weer nakomelingen."

Het knaagdier kwam vroeger ook in Nederland voor, maar werd uitgeroeid door de mens. "De bever heeft lekker vlees en een mooie vacht, was het idee." Bevers werden doodgeknuppeld, afgeschoten en opgegeten totdat de laatste gestorven was. "Vroeger aten mensen het vooral als ze geen vlees mochten eten. Bevers werden toen gezien als een soort vis."

Inmiddels is de relatie tussen mensen en het zoogdier een stuk beter. "Bevers knagen bomen om, dus ze hebben niet veel te zoeken in de buurt van de mens."

Vrouw gebeten

Op een enkele uitzondering na, vertelt Polman. Zo werd een vrouw twee jaar geleden gebeten door een bever tijdens het zwemmen in de Lek. En niet elke beverdam is even handig geplaatst. "Op bepaalde plekken in Limburg komt landbouwgrond onder water te staan door dammen. Dat willen de boeren natuurlijk niet."

Volgens Polman is het vrij eenvoudig om op een natuurlijke manier in te grijpen. "Je kan een dam wel afbreken, maar die heeft een bever in een nacht weer opgebouwd." En dus zijn andere oplossingen beter. Een buis in de dam plaatsen bijvoorbeeld. "Zo kan het water toch nog doorstromen."

Meer weten over de bever in Nederland? Bekijk hier het volledige gesprek:

Ster advertentie
Ster advertentie