appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit natuurboek is een genot voor kinderen en volwassenen

Vroege Vogels/Henny Radstaak
zondag 13 oktober 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Nog maar een paar weken en dan is het zover: de uitreiking van de Jan Wolkersprijs 2019. Nog vijf genomineerden zijn in de race voor deze felbegeerde award. In Vroege Vogels worden op deze mooie zondag niet één maar twee van de genomineerden in het zonnetje gezet. Wie dat zijn? Dat lees je hier.

Waar de Vogelatlas van Nederland een wetenschappelijk werk is, is Laat een boodschap achter in het zand juist een prachtige dichtbundel met even mooie illustraties. De twee genomineerde boeken laten nog maar eens zien hoe gevarieerd de laatste nominaties voor de Jan Wolkersprijs zijn.

Vogelatlas van Nederland

In november verscheen de nieuwe Vogelatlas van Nederland. Het 600 pagina's lange standaardwerk gaat over de trends en ontwikkelingen in de vogelstand van ons land. Ook blijft de verandering in de vogelwereld in de afgelopen 40 jaar niet onbesproken. Niet gek dus, dat de vogelatlas is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2019. Alles over het boek en de nominatie wordt verteld in Vroege Vogels.

Jan Wolkersprijs 2019: De vogelatlas

De Vogelatlas van Nederland is een wetenschappelijke weerslag van het werk van meer dan 2000 vrijwilligers die jarenlang door heel Nederland vogels hebben geteld. Want tellen is de enige manier om erachter te komen hoe het nu echt gaat met de vogelstand. Die gegevens zijn weer nodig bij het maken van beleid.

In de Vogelatlas, samengesteld door o.a. Harvey van Diek van Sovon Vogelonderzoek Nederland wordt per soort beschreven wat de trend is - gaat de soort achteruit of vooruit? - en zijn verspreidingskaarten opgenomen.

'Laat een boodschap achter in het zand'

Dieren met twee of vier tenen worden 'evenhoevigen' genoemd. Deze evenhoevigen staan in het middelpunt van de belangstelling in de dichtbundel van Bibi Dumon Tak. Met daarbij illustraties van Annemarie van Haeringen is de bundel zowel voor kinderen als volwassenen een genot om te lezen en te bekijken.

Jan Wolkersprijs 2019: Laat een boodschap achter in het zand

Dit is de eerste dichtbundel van Bibi Dumon tak. Eerder schreef zij al meerdere informatieve boeken over dieren. In de bundel komt de wilde kameel aan het woord door middel van een contactadvertentie: Komt uit Mongolië, Gobi wstn. | Chinese uit Lop Nur geen probl. | Mag ook hele harem zijn.

En een klacht van de okapi over discriminatie van de onevenhoevigen, die niet in dit boek mochten. Toch lukt het de tapir, met drie tenen, toch om in het boek te komen. Hoe? Door een spreekbeurt te houden over evenhoevigen!

Uitreiking Jan Wolkersprijs bijwonen

Stuur een foto en win een kaartje voor de Lakenhal! Je kunt namelijk de uitreiking van de Jan Wolkersprijs 2019 bijwonen. Hoe je bij de feestelijke uitzending kunt zijn, is te vinden op de site van Vroege Vogels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1