Binnenland
BNNVARA

Nieuwe tekenziekte in Nederland zorgt voor hersenvliesontsteking

foto: Vroege Vogels/macrodaanfoto: Vroege Vogels/macrodaan
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe tekenziekte in Nederland zorgt voor hersenvliesontsteking

Hij hoort tot de meest gehate dieren van Nederland: de teek. En nu blijkt hij behalve de vervelende ziekte van Lyme ook nog eens hersenvliesontsteking te kunnen verspreiden. De universiteit van Wageningen onderzoekt hoeveel teken inmiddels met het zogeheten TBE-virus besmet zijn en hoe de ziekte zich over ons land verspreid.

Nieuwe tekenziekte

Onderzoeker dr. Helen Esser van Wageningen University & Research vraagt zich af of de verspreiding van de grote bosmuis over Nederland misschien iets te maken heeft met de opkomst van tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis, of TBE).

"In onder andere Duitsland en verder naar het oosten is TBE al een regelmatig voorkomend virus onder teken. Sinds enkele jaren komt het ook in Nederland voor, met name rond de Sallandse Heuvelrug", aldus Esser. "Toevallig is dat ook één van de regio's waar steeds vaker grote bosmuizen worden gezien."

Toeval of niet?

Om te onderzoeken of het voorkomen van het grotere 'neefje' van de gewone bosmuis en de opkomst van TBE toevallig samengaan, of dat er een ecologisch verband is, onderzoekt Esser nu grote hoeveelheden bosmuizen op aanwezigheid van teken en op hun eventuele besmetting met bacteriën en virussen.

"Met behulp van zogeheten 'Life-traps' vangt zij muizen om die minutieus op teken te controleren. Een deel van de gevangen teken wordt opgestuurd naar het RIVM, waar zij op ziekteverwekkers worden gecontroleerd."

Vaccin

De teek was dus al berucht vanwege de ziekte van Lyme Volgens cijfers van het RIVM (https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-tekenbeten-en-lyme) is gemiddeld twintig procent van de teken in ons land besmet met de bacterie die deze ziekte veroorzaakt. "Met TBE is het zo ver nog lang niet", weet Esser.

Esser: "In Nederland is de kans dat je hersenvliesontsteking oploopt door een tekenbeet nog uiterst klein. Er bestaat gelukkig wel een vaccin dat voor 95% bescherming biedt tegen het virus, maar vaccinatie is in Nederland nog niet echt zinvol. Boswachters in bijvoorbeeld Tsjechië laten zich inmiddels wel vaccineren tegen TBE. Daar is het risico op besmetting veel groter"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie