appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Stadse paardenbloem anders dan die op het platteland? Help mee met onderzoek!

roemer
zondag 12 mei 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels

Wie nu naar buiten gaat, ziet er vast en zeker eentje: een paardenbloem. Ze zijn nu volop aan het bloeien en kleuren bermen en weilanden geel. Maar er is iets aan de hand met deze bloemen. Onderzoeker bij Naturalis, Barbara Gravendeel, roept daarom iedereen op om mee te doen aan een onderzoek. In Vroege Vogels vertelt ze er meer over.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paardenbloemen

Gravendeel is in de wereld van de paardenbloemen gedoken. Want het vermoeden bestaat dat de exemplaren die in de stad voorkomen andere zaden hebben dan de exemplaren die op het platteland leven. Een pluisje van een paardenbloem bestaat uit een parapluutje en een steeltje met daaronder het zaadje. Deze steeltjes schijnen in de stad korter te zijn dan op het platteland.

Theorie

Het idee hierachter is dat een paardenbloem in de stad niet zeker ‘weet’ of er verderop vruchtbare grond is waar de zaden terecht kunnen komen. Het ‘weet’ alleen dat waar de bloem zelf staat in ieder geval wel goede grond is. Dus zijn de zaden van deze bloem korter waardoor ze dichterbij de ouderbloem belanden. De paardenbloemen op het platteland hebben alle ruimte, daar mogen de zaden ver weg terecht komen. Dus zijn de zaden zo dat ze in de wind een grotere afstand kunnen afleggen.

Doe mee

Om hier meer over te weten te komen, roept Gravendeel iedereen op om mee te doen met het onderzoek. Hier lees je wat je moet doen en hoe je meedoet.

Doe mee met paardenbloemonderzoek

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1