appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Moedig Voorwaarts
STER Advertentie

Paulien Cornelisse is gek van mossen

Vroege Vogels/Angelique R
zondag 10 maart 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Vetmos, echt vetmos, ruig haarmos, lucifermos, bruin achterlichtmos: als je dacht dat er één soort mos bestond heb je het verkeerd! Schrijfster Paulien Cornelisse weet dat maar al te goed. Samen met mossenkenner Klaas van Dort trekt zij voor Vroege Vogels door het Amsterdamse Vliegenbos. Na een spoedcursus mos komt ze erachter dat ze haar show toch ietwat moet aanpassen...

Cabaret in het mos met Paulien Cornelisse

Ze rijdt het podium op met een kar vol mossen: cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse. De plantjes vervullen een hoofdrol in haar huidige show. Ze streelt ze zacht, fluistert hun namen: vetmos, ruig haarmos, lucifermos. Ze vertelt haar publiek hoe gelukkig ze wordt van deze kleine plantjes.

'Moswachter' Klaas

Reden genoeg om met 'moswachter' Klaas van Dort erop uit te trekken. Want kennis van mos kom je nooit te kort. Klaas en Paulien trekken door het Amsterdamse Vliegenbos. Hij toont haar bijzondere mossen en legt haar er alles over uit als ware het een spoedcursus mossen. Als mos fanaat vindt Paulien het fantastisch.

De cabaretière vertelt aan de mossenman wat zij in haar show zegt over korstmossen: "Korstmos is geen mos, maar een symbiotische relatie tussen een schimmel en een wier." Waarop Klaas haar verbetert: "Geen wier maar een alg!"

Paulien vervolgt: "Als een van twee doodgaat dan gaat de ander ook dood." "Ben je mal, dat is helemaal niet waar", zegt Klaas, "die alg kan gewoon zelf verder leven." Het ziet er dus naar uit dat Paulien haar show moet herschrijven. 

Klik hier voor meer van Paulien, Klaas en het mos.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1