Binnenland
BNNVARA

Biodiversiteit: waar draait het om in Egypte?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Biodiversiteit: waar draait het om in Egypte?

De komende twee weken wordt in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh de veertiende biodiversiteitsconferentie van de Verenigde Naties gehouden. Op deze zogeheten Conference of Parties (COP) praten vertegenwoordigers van ruim 190 landen over het beschermen van de biodiversiteit. Maar wat is dat eigenlijk, biodiversiteit? In Vroege Vogels een gesprek met professor Merel Soons, hoogleraar Plant Dispersal Ecology & Conservation aan de Universiteit Utrecht:

De waarde van biodiversiteit

Diversiteit van al het leven

Letterlijk is biodiversiteit: de diversiteit van alle levensvormen in een ecosysteem. Dus, planten en dieren, maar ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Hoe meer verschillende soorten, hoe hoger de biodiversiteit.

Wat heb je eraan?

Het is nog niet eens zo eenvoudig om aan te geven wat de precieze waarde is van biodiversiteit. Aan de Universiteit Utrecht zijn bioloog professor Merel Soons en haar collega’s sinds twee jaar bezig met een uniek experiment om die waarde wel aan te tonen. In ruim driehonderd hele grote plantenbakken hebben de onderzoekers kleine ecosysteempjes nagebouwd. Op een deel van de bakken groeit maar één plantensoort, op andere vier, acht of twaalf.

Soons: "Met dit experiment willen we kijken wat het effect is van meer of minder plantensoorten op de weerbaarheid van een systeem tegen zaken als droogte, hitte, of juist overstromingen. Dat zijn allemaal extremen die we door het veranderende klimaat steeds vaker zullen meemaken."

Warme zomer? Meer planten doen het beter!

Na de warme en droge zomer van 2018 durft Soons al een voorzichtige conclusie te trekken. "De bakken met meer verschillende plantensoorten hebben de extreme zomer beter doorstaan. Dat laat zien dat biodiversiteit goed is om de natuur te wapenen tegen het veranderende klimaat."

Eigen waarde van planten en dieren

Los van dit 'praktische nut', benadrukt professor Soons dat biodiversiteit ook van zichzelf waarde heeft. "Ook als wij in ons experiment niet kunnen laten zien dat een bepaalde plantensoort nut heeft, is het nog niet gezegd dat die soort in een andere situatie niet heel nuttig kan zijn. Soorten bestaan in de biologie niet voor niets! En daarbij hebben plant- en diersoorten ook een eigen, intrinsieke waarde. Ook daar draait het om bij het beschermen van de biodiversiteit", aldus Soons.

COP-14, de biodiversiteitstop in Egypte duurt nog tot 29 november. Meer informatie over de top is hier te vinden.

Meer informatie over het experiment van Soons en haar collega’s staat op de site BIOCLIVE. Het experiment is zelfs op Google Earth te zien!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie