appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Eerste zomerse dag en de warmste 19 april ooit

ANP
donderdag 19 april 2018 | NOS | Redactie

Sinds het begin van de officiële temperatuurmeting in 1901, is het nog nooit zo warm geweest op 19 april. Om 12.30 uur was het in De Bilt 24,4 graden. Het oude record uit 1988 stond op 24,3 graden. 

De temperatuur loopt in de loop van de middag waarschijnlijk nog verder op, het kan plaatselijk maximaal 28 graden worden. Als het in De Bilt nog warmer wordt betekent dat dus dat de recordtemperatuur nog verder omhoog gaat, en bovendien dat we kunnen spreken van de eerste zomerse dag dit jaar (daarvoor moet het in De Bilt 25 graden of warmer zijn).

Op 8 april werd de zomerse waarde op een haar na niet gehaald, het werd toen net geen 25 graden.

Zonkracht

Overigens moeten zonaanbidders de komende dagen wel rekening houden met de zonkracht. Die is hoog voor de tijd van het jaar, waarschuwt het RIVM: rond de 5, dat wil zeggen dat de huid na 20 minuten zonnen kan verbranden.

Ter vergelijking: bij zonkracht 3 verbrandt de huid na 35 minuten, al kunnen de gevolgen zoals een rode huid en jeuk pas na enkele uren merkbaar zijn.

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de aarde bereikt. Warmte heeft geen invloed: op een koele zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Wel is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Bron: KNMI

Wel is het raadzaam om tussen 12.00 uur en 15.00 uur de schaduw op te zoeken. En natuurlijk om de bekende voorzorgsmaatregelen te nemen: zonnebrandcrème smeren met een hoge beschermingsfactor, een zonnebril opzetten en een hoed of pet dragen.

Helemaal uit de zon blijven is niet nodig, want dankzij de uv-straling maakt je lichaam vitamine D aan, een stof die we nodig hebben voor gezonde botten en spieren.

Scheveningen

Op het strand van Scheveningen konden zonaanbidders vanochtend trouwens nog niet overal terecht. Door een grote brand bij een strandtent was een deel van het strand een tijd afgesloten vanwege roetdeeltjes. De eigenaar hoopt wel snel weer een deel van zijn paviljoen open te kunnen doen.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1