Binnenland
AVROTROS

Nederland eet teveel suiker: 'De suikerlobby is machtig'

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland eet teveel suiker: 'De suikerlobby is machtig'

Elke Nederlander krijgt gemiddeld 30 suikerklontjes per dag binnen via eten en drinken. Daarom start het Diabetes Fonds een campagne om ons meer bewust te maken van de suiker die we onbewust binnen krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt vrouwen aan om niet meer dan 12,5 suikerklontjes per dag te eten. Mannen mogen maximaal 15 suikerklontjes tot zich nemen.

We eten teveel suiker

"Eigenlijk zou ik zeggen: eet helemaal geen suiker", zegt William Cortvriendt, schrijver van het boek Hoe word je 100?. Maar: hij weet dat dat een lastige opgave is voor veel mensen. "We zijn er aan gewend geraakt en vinden het heel lekker. En dat heeft de voedingsmiddelenindustrie goed begrepen. Die stoppen het inmiddels in bijna al het verpakte voedsel."

Eigenlijk opereert deze voedingsmiddelenindustrie niet heel anders dan andere industrieën, zoals bijvoorbeeld de autosector, stelt Cortvriendt: "Elk product wordt uitvoerig getest of het appelleert aan de smaken. De producten met de meeste suiker erin komen steevast het beste uit de smaaktest onder consumenten. Op die manier is er voor die producenten weinig reden om producten met minder suiker te produceren."

Suikerlobby kijkt tactiek af van tabaksindustrie

Erik Wesselius van de lobbywaakhond Corporate Europe Observatory ziet dat de lobby van suikerproducenten in Europa machtig is. "De tactiek van de suikerlobby is de verantwoordelijkheid niet bij de producent, maar bij de consument te leggen. Zij zeggen: suiker is niet ongezond, zolang je er maar niet teveel van eet. Consumenten zouden er minder van moeten eten en meer moeten bewegen. En voor je het weet begint de overheid dan weer een programma voor meer beweging."

Daarnaast ziet Wesselius dat er een strategie wordt afgekeken van de tabaksindustrielobby. "Net zoals de tabakssector ontkennen zij dat er een probleem is. Ze zaaien twijfel over of suiker nu wel echt zo ongezond zou zijn en werken met een soort pseudoscience; wetenschappers die in opdracht van de industrie dubieuze rapporten uitbrengen. Ze zijn eigenlijk gespecialiseerd in problemen ontkennen."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie