Binnenland
EO

Een oproep aan Denk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een oproep aan Denk

De nieuwe politieke partij DENK heeft het bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen geweldig gedaan. De partij komt in dertien gemeenteraden. Het grootste succes boekte de partij in Schiedam. DENK werd in deze stad in één keer de tweede partij, na de VVD.

DENK kreeg in Schiedam 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad. Ook in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht deed de partij het goed. DENK is verder zeker van twee zetels in Zaanstad en twee in Arnhem. Daarnaast won de partij een zetel in Eindhoven, Deventer, Amersfoort, Lelystad, Enschede, Veenendaal en Roermond. Uit die laatste Limburgse stad komt Kamerlid en partijvoorzitter Selçuk Öztürk.

De Denk-kiezers zijn veelal mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst die bij vorige verkiezingen vaak op de PvdA stemden of niet stemden. Driekwart van de opgekomen Amsterdamse Turken stemde Denk. Vergelijkbaar met het percentage dat de AK partij van Erdogan in Nederland haalde. Ook de helft van Marokkanen stemde op Denk. "Veel voormalige PvdA-bolwerken zijn nu Denk-bolwerken geworden", vertelde onze nationale electorale geograaf Josse de Voogd (Tilburg University) op de uitslagenavond. Die De Voogd met zijn interessante analyses is bepaald een aanwinst bij de NOS.

Here to stay

Een aantal vrienden van mij met een Turkse achtergrond stemden ook DENK. Ik vroeg hen naar hun motivatie. Hun antwoorden waren interessant. Zij ontkenden in alle toonaarden dat DENK de lange arm van Erdogan is. DENK moest volgens hen vooral worden verklaard vanuit de Nederlandse situatie. Zij waren in de eerste plaats teleurgesteld dat ook andere partijen dan de PVV in Nederland eveneens moslims in een slecht daglicht plaatsen terwijl verreweg de meerderheid keihard werkt en een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse samenleving.

In de tweede plaats waren zij nog steeds boos over de in hun ogen voorbarige negatieve reactie van Asscher’s op dat beruchte Motiv Action onderzoek. In hun ogen betrof het hier een oppervlakkig onderzoek met een tendentieuze vraagstelling.

In de derde plaats waren zij ontstemd over de wijze waarop de Nederlandse media de coup poging in Turkije heeft verslagen. In hun ogen zou Nederland eveneens mensen gevangen zetten als er een mislukte coup poging plaats vond.

In de vierde plaats constateren zij dat de bestaande Nederlandse politieke partijen niet in staat zijn geweest om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden. En het is waar, zowel bij stages als op de banenmarkt laat onderzoek keer op keer zien dat er sprake is van discriminatie. In die zin is DENK dus een klassieke emancipatiebeweging.

In de vijfde plaats vertelden zij mij dat de woordvoerders van DENK allemaal een appeltje te schillen hebben met de PvdA. Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk moesten de PvdA immers tegen hun zin verlaten. Farid Azarkan is ooit een verkiesbaar plek op de lijst van PvdA beloofd, maar kwam uiteindelijk op een onverkiesbare plek. DENK kan dus ook worden gezien als payback time.

Tenslotte vertelden mijn vrienden hoe intelligent en hoogopgeleid de DENK woordvoerders zijn. Tunahan Kuzu doorliep met succes het Stedelijk Gymnasium in Schiedam, studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en combineerde een baan als adviseur bij PricewaterhouseCoopers met gemeenteraadslid van Rotterdam voor de PvdA. Menig PVV'er droomt van zo’n carrière.

Selçuk Öztürk leerde het politieke handwerk van niemand minder dan Jos van Rey in Limburg en is een doorgewinterde zakenman. Hij was niet alleen gemeenteraadslid van de PvdA maar later ook lid van de Provinciale Staten.

Farid Azarkan is ook een topper. Hij bekleedde verschillende directieposten bij de Rijksgebouwendienst en vervulde verschillende toezichthoudende functies. De laatste jaren was hij actief in het helpen voorkomen van radicalisering via de hulplijn radicalisering.

Deze drie heren worden omringd door hoog opgeleide slimme dames en heren die in staat zijn om een professionele campagne te voeren. Enes Yigit bijvoorbeeld is een briljant campagne strateeg. Hij is het brein achter de controversiële knip-plak filmpjes van Denk.

Het zal duidelijk zijn. DENK is here to stay. In een goed functionerende democratie kan elke groepering die zich politiek achtergesteld voelt een partij oprichten en campagne gaan voeren en electoraal gaan oogsten. Dat is allemaal prachtig.

Oproep

Er is echter nog iets waardoor mijn toch al ruim bemeten ontzag voor DENK nog meer zou groeien. En dat is Imam Jneid. Deze omstreden sjeik heeft zijn volgelingen geadviseerd om op DENK te stemmen. Dat is natuurlijk zijn goed recht. Nog niet zo lang geleden vertelde de kapelaan ons om de KVP te gaan stemmen.

Jneid heeft echter iets gedaan dat in de islam geen kleinigheid is. Hij heeft gezegd dat de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb geen echte moslim is. Afvalligheid is in de islam een levensgevaarlijke aangelegenheid. Er hoeft maar een heethoofd onder Jneid’s volgelingen zich te bevinden en Aboutaleb’s leven komt in gevaar.

Ik ben ervan overtuigd dat rechtschapen heren als Kuzu, Öztürk en Azarkan het vreselijk zouden vinden als er een aanslag op Aboutaleb wordt gepleegd. Wat zou het fijn zijn als de woordvoerders van DENK in gesprek zouden gaan met Jneid en zijn volgelingen om hen op andere gedachten te brengen. Beste Tunahan, Selçuk en Farid doe wat jullie hart je ingeeft!

Ster advertentie
Ster advertentie