appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Drie migrantenpartijen in Den Haag: wie krijgt de stemmen?

ANP
woensdag 28 februari 2018 | BNNVARA | De Nieuws BV Twitter

In minstens 11 gemeenten kunnen kiezers over drie weken het vakje van een migrantenpartij rood kleuren. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met de vorige verkiezingen. Maar wat zijn de lokale kansen van de migrantenpartijen?

Opiniepeiler Aziz El Kaddouri van het Opiniehuis probeert dat zo goed mogelijk in kaart te brengen. Dit keer heeft hij in Rotterdam en Den Haag stemgerechtigde Turkse en Marokkaanse Nederlanders ondervraagd: “We vroegen waar ze op zouden stemmen als morgen de gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn. En wat hun redenen daarvoor zijn.”

Zo vissen de drie partijen allemaal achter het net

In Den Haag zijn er ongeveer 15.000 Turkse en Marokkaanse stemmen te verdelen. Dit komt neer op drie zetels. Vier jaar geleden werden die drie zetels verdeeld over twee partijen: Partij voor de Eenheid en Islam Democraten. Dit jaar komt NIDA daar ook bij. “De spoeling wordt dunner”, beaamt El Kaddouri, “In onze peilingen komt Partij van de Eenheid met 38% van de stemmen op één zetel. Die andere partijen blijven dan op een halve zetel steken. Zo vissen de drie partijen allemaal achter het net.”

Potentieel in Den Haag

Er is een enorm potentieel in Den Haag voor migrantenpartijen, want er woont een grote groep Turkse en Marokkaanse kiezers. Maar dat zie je niet terug in het aantal zetels voor die partijen. Volgens El Kaddouri heeft dat te maken met de aantrekkelijkheid van de lokale politiek: “Deze kiezers vinden werkgelegenheid, discriminatie, onderwijs, godsdienstvrijheid en huisvesting belangrijk. Dit zijn algemene thema’s die ook worden opgepakt door traditionele partijen.”

“Bij de landelijke politiek zag je door de opkomst van rechts dat men als tegenstem op DENK ging stemmen.” Dit gebeurde volgens El Kaddouri vier jaar geleden ook in Den Haag: “De PVV werd gezien als een bedreiging. Daardoor trokken de migrantenpartijen kiezers naar zich toe. Dit jaar is de dreiging van de PVV wat minder. Hierdoor lijken meer stemmen ook naar andere niet-migrantenpartijen te gaan, of blijven mensen thuis.” Aldus El Kaddouri.

Kiesgerechtigden blijven thuis

Ook al neemt het aantal migrantenpartijen toe, veel kiesgerechtigden blijven nog thuis. Volgens El Kaddouri komt dit door een aantal factoren: lage interesse in de politiek, culturele verschillen en praktische redenen zoals een taalbarrière.

Benieuwd naar het hele gesprek? Kijk dan hier.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1