appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Koud hè?': Megahit legde Henk Spaan geen windeieren

YouTube
woensdag 28 februari 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

We hebben het allemaal wel gemerkt: het is koud. Op plaatsen wordt al op natuurijs geschaatst, het KNMI heeft code geel opgeheven en in Oostenrijk is door de lage temperaturen het verbod op gezichtsbedekking tijdelijk opgeheven. Min 10 graden wordt aangetikt, en door de harde wind lijkt dat gevoelsmatig nog lager. Kortom: de kou is het gesprek van de dag.

Dertig jaar geleden was dat weinig anders. In de winter van 1988 scoorden Harry Vermeegen en Henk Spaan een hit met het nummer 'Koud, hè'. Een single van 2 minuten en 55 seconden vol geklaag over de kou ('berekoud!'). Zegt het wellicht iets over de Nederlandse cultuur dat het plaatje binnen no-time een hit werd?

Koud, hè?

Voor de oorsprong van de 'koud, hè'-kreet, gaan we met Henk Spaan dertig jaar terug in de tijd. "Samen met Harry maakte ik Pisa bij de VARA en later Verona bij Veronica. Voor de rubriek 'Bovenop het nieuws' gingen we in een raar geel-blauw pakkie politici en andere bekende Nederlanders interviewen. De eerste keer dat we dat deden was het -14 buiten en Harry kon geen andere vraag voor al die politici bedenken dan: 'Koud, hè, excellentie?"

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kreet sloeg meteen aan. Niet veel later zetten Vermeegen en Spaan de kreet op een plaat en scoren ze een Top 40-hit. Bovendien gaan de blauw-gele mutsen met de kreet op het voorhoofd als warme broodjes over de toonbank. "Ja, die hebben ons geen windeieren gelegd", zegt Spaan. "We hebben er daar zo'n 100.000 van verkocht. We hadden een royaltydeal met Veronica, waardoor wij er ook wat van overhielden. Ik heb er het dak van m'n huisje in Frankrijk van betaald."

Op de Winterspelen van datzelfde jaar staat Yvonne van Gennip op het hoogste podium met een muts met de tekst 'Goud, hè?'. De kreet is alomtegenwoordig. 

Belgische parodie

Tot Spaans genoeg is het nummer zelfs afgelopen december nog geparodieerd in Belgie, door het radioduo Peter & Julie. Ook hun variant werd een bescheiden winterhit in België. Henk Spaan is overigens zelf geen fervente koudeklager. Naar eigen zeggen pakt hij door weer en wind nog elke dag de fiets.

Eerder gehoord: Koud hè?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1