appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Humberto
STER Advertentie

'OM beloofde Rabobank-medewerkers ongemoeid te laten in libor-zaak'

ANP
woensdag 28 februari 2018 | NOS | Redactie

Het Openbaar Ministerie heeft Rabobank in de schikking over de libor-fraude toegezegd geen vervolging in te stellen naar betrokken Rabobank-medewerkers. Dat stelt onderzoeksprogramma Zembla, dat de geheime schikking heeft ingezien.

In 2013 betaalde Rabobank een schikking van 774 miljoen euro om strafvervolging te ontlopen voor het jarenlang manipuleren van de zogenoemde libor-rente. Een deel, 70 miljoen euro, ging naar het OM in Nederland. De rest ging naar toezichthouders en justitie in de VS en het Verenigd Koninkrijk.

In de schikking die het OM destijds met de Rabobank heeft getroffen, blijkt dat niet alleen de bank, maar ook betrokken medewerkers die nog in dienst waren van de bank de zekerheid kregen dat ze niet vervolgd zouden worden.

"Dat lijkt toch een beetje op handjeklap", zegt verslaggever Jos Slats van Zembla in het NOS Radio 1 Journaal. In een reactie zegt het OM dat de passage niet op voorstel van Rabobank in de schikking is gezet, maar op eigen initiatief. "Het is een mededeling, geen afspraak", stelt hoofdofficier Marianne Bloos in de uitzending van Zembla.

Zembla over de geheime schikking

Libor-fraude

Libor is een belangrijk rentetarief dat banken elkaar in rekening brengen. Het tarief wordt ook gebruikt als basis voor contracten en allerlei andere tarieven. Tussen 2005 en 2010 maakten verschillende banken zich gezamenlijk schuldig aan manipulatie van de libor-tarieven. Handelaren van de banken verdienden hier miljoenen aan.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1