appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France
STER Advertentie

De schoonheid van afval onder water

Janeanne Gilchrist
maandag 26 februari 2018 | VPRO | Cindy Huijgen

"Het heeft iets buitenaards, plastic tasjes, flesjes en andere troep in het water." Fotograaf Janeanne Gilchrist duikt aan de kust bij Schotland onder water om beelden te maken van de vervuilde oceaan en maakte er een foto-expositie van. Bureau Buitenland sprak Gilchrist over haar mystieke werk.

Toen haar favoriete duikplaats door de jaren heen in een vuilnisbelt veranderde, besloot Gilchrist actie te ondernemen. Ze vindt het vreselijk om het afval in zo’n natuurlijke omgeving te vinden. "Het hoort er niet thuis en is er alleen gekomen door de manier waarop we leven."

Ze windt zich vooral op over de negatieve gevolgen van de vervuiling voor de planten en dieren die onder water leven. Naar verwachting is er over dertig jaar meer plastic dan vis in de oceanen. "De zeeën en oceanen zijn de longen van de wereld, het is aan ons om ze te beschermen."

Bron: Janeanne Gilchrist

Zelf omschrijft Gilchrist haar werk als een combinatie van werkelijkheid en surrealisme. "Als je er naar kijkt, vraag je je af wat het is. Ik wil dat mensen door mijn werk geïnspireerd raken en zich later realiseren dat het gemaakt is van afval."

De Schotse fotograaf ontving positieve reacties van bezoekers die meer zijn gaan nadenken over hun eigen consumptiegedrag. "Als we allemaal kritisch zijn op ons verbruik dan kunnen we echt verandering brengen in de wereld."

 Bron: Janeanne Gilchrist

 

Vanavond 19.00 uur in Bureau Buitenland, NPO Radio 1, VPRO, een gesprek met Janeanne Gilchrist.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1