appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sven Kramer voor tien kilometer: had meer spanning verwacht

ANP
donderdag 15 februari 2018 | NOS | Redactie

Het moet voor Sven Kramer de race van zijn leven worden. Bij de vorige drie edities van de olympische tien kilometer meter wist hij nog niet de gouden medaille te veroveren.

In Turijn werd hij zevende, in Vancouver verspeelde hij de titel door een verkeerde wissel en vier jaar geleden troefde Jorrit Bergsma hem verrassend af. Nu heeft Kramer weer een kans op die felbegeerde plak en het is misschien wel zijn laatste. Toch heeft de Fries geen last van zenuwen.

Tien kilometer

Jorrit Bergsma komt van de favorieten op de tien kilometer als eerste in actie in rit vier, om 13.06 uur. Daarna is het de beurt aan Ted-Jan Bloemen. Hij start om 13.22 uur. Kramer sluit af om 13.37 uur.

"Ik had meer spanning verwacht eigenlijk. Het valt mij tot nu toe alles mee. Ik heb ook prima geslapen", zegt hij een paar uur voor zijn race in de Gangneung Oval.

Wereldrecord?

Kenners verwachten dat er wel eens een wereldrecord op een laaglandbaan gereden zou moeten worden om olympisch kampioen te worden. "Het is moeilijk in te schatten. De vijf kilometer ging ook niet zo zoals vorig jaar tijdens het WK hier. Een wereldrecord zou kunnen, maar met 13 minuten ben ik ook blij als ik win", blijft Kramer nuchter.

Zijn voornaamste concurrenten rijden in de ritten voor hem. Titelhouder Jorrit Bergsma komt na de dweilpauze in actie tegen de Italiaan Ghiotto en een rit later start wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen tegen Nicola Tumolero, ook uit Italiƫ.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Download de app.

Kramer zal in de laatste rit in actie komen tegen de Duitser Patrick Beckert. Hij weet dus wat hij moet rijden om te winnen. "Die laatste rit vind ik wel fijn. Al moet je altijd je beste rit ooit rijden, ongeacht in welke rit je rijdt."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Foute wissel van Sven Kramer in Vancouver

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1