Binnenland
WNL

'PvdA gebruikt lokaal schuilnaam vanwege slecht imago'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PvdA gebruikt lokaal schuilnaam vanwege slecht imago'

Het is begrijpelijk dat lokale PvdA-afdelingen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen onder een lokale naam. Dat zei historicus Geerten Waling in WNL Op Zaterdag.

"Ze doen onder een andere naam mee omdat ze niet het juk willen dragen en het slechte imago hebben van de landelijke partij", zegt Waling. PvdA werkt steeds vaker samen met GroenLinks, D66 of lokale partijen onder een lokaal klinkende naam, zo meldt Trouw op zaterdag.

"Lokale partijen zijn beter in staat geschikte kandidaten te vinden."

Waling begrijpt wel waarom de lokale afdelingen een lokale naam gebruiken. "Lokale partijen zijn beter in staat geschikte kandidaten te vinden. Ook stralen zij uit dat ze beter weten wat er speelt op lokaal niveau. En ze hebben niet die last van de landelijke politiek."
Die last van landelijke politiek was volgens Waling onder andere zichtbaar tijdens het lijsttrekkersdebat in Amsterdam gisteren. “Dat debat ging helemaal niet meer over Amsterdam, dat ging over landelijke politiek.”

Positieve ontwikkeling

Waling vindt het meedoen onder een lokale naam een positieve ontwikkeling. “De naam mag geen obstakel zijn. De PvdA wilde het vorig jaar nog tegenhouden, maar nu laten ze het toe en omarmen ze het zelfs. Ze snappen dat de lokale politiek een eigen dynamiek heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie