appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Podcast: woede en opluchting op Sint-Eustatius

NTR
donderdag 8 februari 2018 | NTR | Caribisch Netwerk

ORANJESTAD – “We willen een rechtvaardig en eerlijk dialoog! We hebben dromen voor ons eiland, net zoals de Nederlanders die hebben voor hun land. Laat onze kinderen dromen!” Jacintha Bryce, organisator van een protest tegen het Nederlandse ingrijpen in het lokale bestuur, laat woensdagmiddag duidelijk van zich horen.

Een groep bewoners van Sint-Eustatius liep woensdag mee met een protestmars van de luchthaven naar de vergadering op het stadhuis met staatssecretaris Raymond Knops.

Walter Hellebrand, bewoner en Directeur Monumenten: “Ik heb gesproken met de (door Nederland benoemde) Commissie van Wijzen. Ik heb sterk het gevoel dat ze al een conclusie hadden getrokken voor ze naar Sint-Eustatius kwamen.” Vanwege het rapport van de commissie, die het openbaar lichaam van Sint-Eustatius heeft doorgelicht, besloot Den Haag in te grijpen en de plaatselijke regering over te nemen.

Maar naast boosheid over het ingrijpen van Nederland in de Caribische gemeente, is er ook opluchting. Zoals bij de Statiaanse Jean Marie Molina. Zij laat zich regelmatig negatief uit over de 'wantoestanden op haar eiland'. Dat werd haar niet in dank afgenomen: door haar uitlatingen werd niet alleen zij, maar ook haar 80-jarige moeder regelmatig bedreigd en geïntimideerd. In de podcast Koninkrijkskwesties vertelt zij over haar ervaringen.

Podcast Koninkrijkskwesties

Caribisch Netwerk (NTR) brengt in samenwerking met de publieke nieuwszender NPO Radio 1 de podcast Koninkrijkskwesties uit, over actuele thema’s die spelen in het Caribische deel van het Nederlands koninkrijk en in de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. Beluister nu de aflevering over intimidatie en machtswellust op Sint-Eustatius.

Nieuwe regering
“Ik voel me vandaag zeer welkom”, zo opende Knops de vergadering in het stadhuis. “De volledige democratie zal zo spoedig mogelijk hersteld worden.” Knops is voornemens Sint-Eustatius ‘regelmatig bezoeken om getuige te zijn van het herstel’. “Uitdagingen die de mensen van Sint-Eustatius lange tijd ervaarden, zullen nu aangepakt worden, zoals infrastructuur”, belooft de staatssecretaris. “De gemeenschap van Sint-Eustatius zal ingelicht worden over elke beslissing en wordt uitgenodigd om waar mogelijk hun inbreng te leveren.”

Mike Franco, oud-voorzitter van het parlement van Curaçao, is aangesteld als regeringscommissaris van Sint-Eustatius. Mervyn Stegers uit Nederland is zijn vervanger. Er is gekozen voor twee personen die niet van het eiland zijn, omdat ze ‘neutraal zijn en geen deel uitmaken van de gemeenschap’, aldus de staatssecretaris.

“Ik doe dit met pijn in mijn hart. Ik ben niet blij. Maar we zullen ervoor zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft”, belooft Knops aan het publiek in het stadhuis.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1