Binnenland

Omgaan met je smartphone: 'Zorg dat je de media gebruikt en niet andersom'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omgaan met je smartphone: 'Zorg dat je de media gebruikt en niet andersom'

[EO] Je reageert er misschien niet hetzelfde op als alcohol of drugs, maar een smartphone kan erg verslavend zijn. Dr. Justine Pardoen adviseert de luisteraars van Dit is de Nacht: "Zorg dat jij de media gebruikt en niet andersom."

Volgens Pardoen, van Bureau Jeugd & Media, is het belangrijk op de hoogte zijn van de werking van tech-bedrijven. Met die kennis is het mogelijk jouw mediagedrag te veranderen. Telefoon- en applicatiemakers proberen veelal slechts de waarde van hun bedrijf te vergroten. Het businessmodel van deze bedrijven draait op het constant trekken of behouden van jouw aandacht.

Wanneer je begrijpt hoe die bedrijven werken, ben je beter in staat bewust met je telefoon om te gaan. "Er is reflectie nodig voor een gewenst mediagebruik: Waarom doe ik dit, wil ik dit wel, wat ben ik aan het doen, wat is het doel dat ik wil bereiken en is dit de juiste manier om dat te bereiken?"

Liever geen regels

Met het opstellen van regels voor jezelf, zoals het uitzetten van het wifi-signaal voor zoveel uur per dag, dan zeg je volgens Pardoen eigenlijk dat je nog niet volwassen bent. "Je creëert dan namelijk je eigen ouder die zegt: zo moet het. En als je je daar niet aanhoudt, dan doe je iets niet goed." Mensen kunnen volgens de mediagebruik-expert beter: weten wat ze willen, keuzes maken en weten wat voor gedrag daar bij hoort.

Wending in Silicon Valley

Lees ook dit artikel. Bij De Nieuws BV werd besproken dat het tech-bedrijven duidelijk wordt dat hun businessmodel niet houdbaar is.

Wel voegt Pardoen toe: "Maar voor mensen die heel verslavingsgevoelig zijn is die zelfkennis nog wel 'een dingetje', dan moet je wellicht kijken of er hulp van buitenaf nodig is."

Verslaafde jongeren

Ook kinderen zijn gebaat bij reflectie. Ouders en scholen moeten volgens Pardoen vooral het gesprek aangaan over bewust gebruik van media.

Wanneer Pardoen het aan de jongeren vraagt, dan geeft een derde van hen aan dat ze zich verslaafd voelen. "Verslaving is echter een medische term voor een aandoening die zo veel schade in je leven brengt dat je daardoor niet meer goed kunt functioneren." Dat ziet Pardoen bij die kinderen niet, maar ze zijn zich bewust van de moeite om weerstand te bieden. "Het feit dat ze dat realiseren is wel gunstig. Wanneer je dit realiseert kan je maatregelen nemen."

Telefoon in klas leidt kinderen teveel af



Dr. Pardoen vindt de omgang van kinderen met smartphones net als de omgang met chips of cola. "Zorg ervoor dat ze er bewust mee omgaan, dat ze zich ermee leren disciplineren. Een belangrijke vaardigheid in het leven. Het maakt dan niet altijd uit wat voor grenzen er worden gesteld, als ze er maar over nadenken. Kinderen moeten bekend worden met het idee dat niet altijd alles zomaar kan."
Ster advertentie
Ster advertentie