appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'Studentenverenigingen zijn schatbewaarder van waardevolle traditie'

ANP/Evert Elzinga
zaterdag 13 januari 2018 | AVROTROS | dr Kelder en Co

De undercover-uitzending van RAMBAM over ontgroeningen veroorzaakte deze week heel wat commotie rondom studentenverenigingen. Tijd voor een wetenschappelijk licht op deze studentenclubjes. Dr. Max van Duijn, verbonden aan de Universiteit Leiden en lid van de onderzoeksgroep Fraternity Friendship Study, doet actief onderzoek naar de processen binnen zo’n vereniging.

Jort Kelder in gesprek met taalwetenschapper dr. Max van Duijn

“Ik ben geïnteresseerd in de evolutie van de mens en hoe zij relaties aangaan. En je ziet heel veel van dat soort processen terugkomen bij studentenverenigingen.” Hij doelt daarmee op het aangaan van sociale banden en netwerken. Deze banden en netwerken zijn heel belangrijk voor mensen en voor de maatschappij. "Als je kijkt naar apen: die leven met zo’n veertig individuen in een kleine groep. Dan is het mogelijk om één-op-één sociale relaties te kweken, bijvoorbeeld door elkaar te vlooien." Dat zien we volgens Van Duijn bijna nergens meer. "Wij mensen leven nu in zulke complexe en grote verbanden dat het niet mogelijk is deze belangrijke relaties 1-op-1 te smeden." Mensen hebben dus andere manieren gevonden voor het kweken van een sociale band.

snelkookpan

“Het gaat dan om zaken als: zingen, synchroon bewegen zoals dansen, samen fysieke inspanningen leveren, lachen, verhalen en symbolen delen.” Al deze processen ziet Van Duijn in studentenverenigingen samenkomen, op een zeer geconcentreerde manier. Zo vormt de studentenvereniging in feite een snelkookpan voor sociale relaties. 

'Daarmee zijn die verenigingen schatbewaarder van waardevolle tradities’, zegt dr. Van Duijn. “Wat je ziet gebeuren is dat jonge studenten elkaar op een grasveldje tegenkomen bij zo’n kennismaking en dat ze een jaar later vrienden voor het leven zijn. Daar kan je sceptisch naar kijken in het begin. Maar doordat al die elementen voor het vormen van sterke banden in zo’n vereniging samenkomen, worden er in korte tijd daadwerkelijk hele hechte relaties gevormd.”

Deze relaties gaan vaak een leven lang mee en daarmee vormen ze een sterk netwerk, volgens Van Duijn. Het adagium dat het lidmaatschap van een studentenvereniging een topbaan oplevert is nog niet wetenschappelijk bewezen. “Studentenverenigingen scheppen de voorwaarden, het lidmaatschap is geen garantie.” 

Part of the deal

In onze audio-app en op de voicemail (tel. 06-57504448!) was u het voornamelijk 'eens' met de stelling dat niet-leden zich niet moeten bemoeien met ontgroeningen, die dr Kelder aan het begin van de week middels een video op Twitter en Facebook poneerde.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1