appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

De opvallendste onthullingen uit nieuw boek over Trump

AFP
vrijdag 5 januari 2018 | NOS | Redactie

Het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van Michael Wolff moet nog verschijnen, maar de voorpublicaties zijn al wereldnieuws. NOS Met het Oog op Morgen zet de opmerkelijkste uitspraken op een rij met journalist Michiel Vos.

Vos las het werk bij Barnes & Noble in de winkel. Het boek mocht het pand namelijk niet verlaten.

De tranen van Melania

Trump zou in de verkiezingsnacht van 2016, toen het erop leek dat hij ook tegen zijn eigen verwachting in de verkiezingen van Clinton zou winnen, wit zijn weggetrokken. "Hij keek als een spook", verklaart een vriend van Trumps zoon Donald jr. in het boek. First Lady Melania barstte volgens hem zelfs in tranen uit - "en niet van vreugde".

Het merk Trump

De miljardair zou de verkiezingen helemaal niet hebben wíllen winnen, schrijft Wolff. Sterker nog, verliezen zou voor Trump een droomscenario zijn geweest. Het zou hemzelf, maar ook zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner immers enorme bekendheid opleveren. Het merk Trump en daarmee de hele familie een boost geven. En daar konden ook Steve Bannon en campagneleider Kellyanne Conway van profiteren.

Michiel Vos over de tranen van Melania

NOS Met het Oog Op Morgen

Ivanka for president 

Daarnaast zou Trumps dochter Ivanka, wanneer de kans zich voordoet, een gooi naar het presidentschap willen doen. "De eerste vrouwelijke president, zo hoopt Ivanka, zou niet Hillary Clinton worden maar Ivanka Trump", schrijft Wolff. De oudste dochter van de president en haar man Jared Kushner zouden daarom 'ja' hebben gezegd tegen een functie in het Witte Huis.

Verraad

En dan zijn er nog die explosieve uitspraken van Steve Bannon. De voormalig top-strateeg noemt een ontmoeting van Trumps zoon en schoonzoon met een Russische advocate een "vorm van verraad" en "onvaderlandslievend".

Onwetende adviseurs 

Katie Walsh, plaatsvervangend stafchef van het Witte Huis, zou schoonzoon Jared Kushner - een van Trumps topadviseurs - gevraagd hebben naar de drie belangrijkste doelstellingen van de regering-Trump. Volgens Fire and Fury had Kushner daar geen antwoord op.

Kritiek op het boek

Na Trumps inauguratie kreeg Wolff "de mogelijkheid om een soort semi-permanente plek in de West Wing van het Witte Huis te veroveren", een idee dat volgens hem werd aangemoedigd door de president zelf. Volgens New York Magazine maakte Wolff handig gebruik van het gebrek aan politieke ervaring van Trumps regering bij het verzamelen van informatie. Zo kreeg hij een ongekend inkijkje in het Witte Huis. 

Maar er is ook kritiek, vertelt Vos. Passages uit het boek worden in twijfel getrokken door meerdere Amerikaanse media. Zo beschrijft Wolff de wanhoop die op Trumps gezicht zou hebben gestaan toen duidelijk werd dat hij Hillary Clinton zou verslaan. In andere reconstructies reageerde Trump weliswaar verrast op zijn winst, maar was hij ook verheugd. Sommige bronnen uit het boek, zoals miljardair Tom Barrack, zeggen dat ze verkeerd zijn geciteerd. 

Volgens andere media heeft Wolff veel interviews opgenomen en uren aan materiaal op band staan, ook van gesprekken waarbij sprekers dachten off the record te praten. Het lijkt daardoor erg moeilijk te worden voor de hoofdrolspelers in Wolffs boek om hun onthullende uitspraken te ontkennen.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1