Binnenland
NOSNTR

Opnieuw doden bij protesten in Iran

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw doden bij protesten in Iran

In de nieuwjaarsnacht zijn in Iran opnieuw doden gevallen bij protesten tegen het regime. Volgens de staatstelevisie gaat het om zeker tien mensen. De demonstraties begonnen donderdag en lijken zich uit te breiden over het land. Honderden mensen zijn opgepakt.

'Demonstraties zijn een serieuze waarschuwing aan de regering'

Hoe en waar de tien demonstranten zijn omgekomen, is niet helemaal duidelijk. Volgens correspondent Thomas Erdbrink is in de Iraanse hoofdstad Teheran nu alles rustig. "De staatstelevisie vertelt niet waar de protesten plaatsvinden, maar er zijn twee steden waar de afgelopen dagen ook al doden vielen. Het verhaal is dat daar de protesten doorgaan en dat er gevechten zijn geweest met de veiligheidsdiensten. Het is mogelijk dat daar die tien doden zijn gevallen", zegt Erdbrink in het NOS Radio 1 Journaal.

Grote spanningen

De spanningen in Iran zijn in ieder geval niet nieuw. Erdbrink ziet al zolang hij in Iran woont, zestien jaar, grote spanningen in het streng islamitische land. "Aan de ene kant zijn er mensen die een moderner Iran willen en moe zijn van alle leefregels. Aan de andere kant staan de leiders die maar vasthouden aan hun ideologie, geen westerse invloeden willen en van de economie een potje hebben gemaakt."

De grote vraag: is dit het begin van een revolutie of is het allemaal snel weer voorbij? Erdbrink weet het niet zeker. "De demonstranten hebben geen leider en geen duidelijk doel, dus het is een soort woede die zich meester heeft gemaakt van de mensen hier. Die woede is op een gegeven moment voorbij en dan probeer je weer over te gaan tot de orde van de dag. Maar de samenleving en het leiderschap staan op gespannen voet met elkaar en dat blijft zo."

Peyman Jafari

Ook politicoloog Peyman Jafari volgt de situatie in Iran op de voet. Hij ziet de demonstraties als een serieuze waarschuwing aan de regering.

Hoewel de protesten met zo'n 100.000 demonstranten kleiner zijn dan in 2009, toen zo'n 3 miljoen mensen de straat op gingen, is de geografische reikwijdte nu veel groter, zegt hij in Nieuws en Co.

"Toen was het vooral in Teheran, nu ook in andere steden. Ook zijn de leuzen veel radicaler. De demonstranten roepen nu 'dood aan Khamenei en dood aan Rouhani' en ook doen er veel meer mensen uit de lagere klassen mee aan de protesten."

Luister via de audiolink naar het hele gesprek met Peyman Jafari.

Ster advertentie
Ster advertentie