Binnenland

Oranjevrouwen, Dafne Schippers en Tom Dumoulin uitgeroepen tot sporters van het jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranjevrouwen, Dafne Schippers en Tom Dumoulin uitgeroepen tot sporters van het jaar

[NOS] De Nederlandse voetbalvrouwen zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam verkozen tot Sportploeg van 2017. De voetbalsters kregen de voorkeur boven de hockeyers en de shorttrackers. Dafne Schippers werd voor de tweede keer bekroond tot Sportvrouw van het Jaar en Tom Dumoulin tot Sportman van het Jaar.

De voetbalsters kregen afgelopen zomer Nederland aan hun voeten door in eigen land de Europese titel te veroveren. De formatie van bondscoach Sarina Wiegman won al zijn pouleduels, was in de kwartfinales te sterk voor Zweden, won in de halve finales van Engeland en rekende in de finale met 4-2 af met Denemarken.

Het winnen van het EK leverde de vrouwen al veel eretitels en onderscheidingen op. Zo werden Lieke Martens en Sarina Wiegman in oktober door de FIFA uitgeroepen tot beste speelster en coach van de wereld. De voetbalsters werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en een paar uur voor het Sportgala benoemde de KNVB ze ook tot bondsridder.

Schippers voor tweede keer Sportvrouw van het Jaar

Dafne Schippers is voor de tweede keer in haar leven uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. De atlete kreeg de bijbehorende Jaap Eden-trofee uit handen van voetbaltrainer Ronald Koeman.

Schippers, die Sanne Wevers opvolgt, veroverde dit jaar bij de WK atletiek in Londen goud op de 200 meter en brons op de 100 meter.

De 25-jarige Utrechtse kreeg de Jaap Eden twee jaar geleden ook al, nadat ze in Peking verrassend wereldkampioene op de 200 meter was geworden en op de 100 meter zilver had binnengehaald. Alleen de Jamaicaanse Merlene Ottey en de Amerikaanse Allyson Felix lukten het in het verleden bij de vrouwen de wereldtitel op de 200 meter te prolongeren.

Inmiddels is de sprintster uitgegroeid tot een wereldster in de atletiekwereld. Afgelopen week is Schippers koninklijk onderscheiden.

Lees meer: Schippers voor tweede keer sportvrouw van het jaar

Dumoulin bekroont succesjaar met titel Sportman van het Jaar

Tom Dumoulin is uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. De wielrenner kreeg bij de stemming in de RAI de voorkeur boven Formule 1-coureur Max Verstappen en schaatser Sven Kramer.

De 27-jarige Dumoulin schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlandse man de Giro d'Italia te winnen. Dumoulin won in de Giro de individuele tijdrit en een bergetappe.

De Limburger had de roze leiderstrui stevig om zijn schouders toen hij in de koninginnenrit met darmproblemen van zijn fiets moest. In de laatste bergetappe hield Dumoulin de schade beperkt en met een tweede plaats in de allesbeslissende tijdrit verzekerde hij zich van de eindzege in de Giro.

Dat tijdrijden zijn specialiteit is, bewees de winnaar van olympisch zilver in 2016 opnieuw tijdens de WK in het Noorse Bergen. De Limburger won met Team Sunweb de ploegentijdrit en werd als eerste Nederlandse man wereldkampioen op de individuele tijdrit.

Lees meer: Dumoulin bekroont succesjaar met titel Sportman van het Jaar

Ster advertentie
Ster advertentie