appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Feit of Fictie: 'Werkloosheid in Nederland was nog nooit zo laag'

ANP
maandag 11 december 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

"Het werkloosheidcijfers zit op een historisch laagtepunt." Dat zei de president-commissaris van AkzoNobel Antony Burgmans gisteren in het TV-programma Buitenhof. Maar zijn er echt zo weinig werklozen? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Volgens financieel journalist Martin Visser gaat het in Nederland erg goed: "Ten opzichte van Europa zitten we ruim onder het gemiddelde. We doen het heel goed in de algemene werkloosheid en ook in de jongeren werkloosheid."

En ook volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het goed met het aantal werklozen in Nederland: "De werkloosheid staat op het laagste niveau in jaren. Het percentage staat nu op ongeveer 4,5 procent. Alleen voor de crisis, in 2008 lag het percentage een procent lager."

'Onze werkloosheid is nog nooit zo laag geweest'

Feit of Fictie?

Maar een historisch laagtepunt kunnen we het volgens het CBS niet noemen: "In de jaren zestig was het werkloosheidcijfer met 1 procent echt historisch laag. Dat soort percentages gaan we nu echt niet meer halen." De uitspraak van Burgmans is dus fictie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1