Binnenland
AVROTROS

Jongeren zijn gestresst, maar ook tevreden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren zijn gestresst, maar ook tevreden

Als het gaat over jongeren, zijn ze niet altijd positief in het nieuws. We horen over prestatiedruk, stress op school of tijdens het studeren, en de afgelopen jaren komen er steeds meer jongvolwassenen met een burn-out bij. Toch is een overgrote meerderheid van de 18- tot 25-jarigen aan tevreden te zijn met hun leven, blijkt uit cijfers van het CBS.

Ook met hun geluksgevoel zit het wel snor. In een vorig jaar afgenomen enquête gaf 68 procent aan zich gelukkig te voelen. Psychiater Esther van Fenema vindt de uitkomst van het onderzoek tegenstrijdig met de signalen die zij krijgt. "Stress, depressieve klachten, burn-outs… Ik ben benieuwd hoe het CBS tot deze cijfers is gekomen." Volgens haar is het kenmerkend voor deze generatie dat ze alles goed willen doen, en antwoorden geven die daarmee in overeenstemming zijn. Dit zou de uitkomst van de enquête kunnen verklaren.

Onzichtbaar

Sanne Kooiman, 23 jaar, gelooft niet dat jongvolwassenen echt zo tevreden zijn. Ook zij acht het mogelijk dat ze dat alleen maar over zichzelf zeggen. "Ze willen perfect overkomen in elk aspect van hun leven", weet Sanne Kooiman. Ze maakte de documentaire Stress to Impress, over de prestatiedruk die jongeren ervaren. Zij is zelf geen uitzondering: "Reizen, maar ook carrière maken… dit is het moment waarop ik het moet doen."

Daarnaast is ook een hoop ontevredenheid bij jongeren onzichtbaar, denkt Sanne. Haar vriend Dennis pleegde in 2015 op twintigjarige leeftijd onverwacht zelfmoord. "Niemand wist dat hij depressief was. We hebben het in zijn afscheidsbrief moeten lezen." Sanne en Dennis waren vier jaar samen.

Eerlijk

Psychiater Esther van Fenema acht de kans dat jongvolwassenen niet helemaal eerlijk zijn over hun niveau van tevredenheid vrij groot. Het CBS probeert dat echter wel zo goed mogelijk te ondervangen. Tanja Traag van het CBS: "We zorgen altijd dat we vragen zo stellen dat mensen zich op hun gemak voelen bij het beantwoorden ervan. Zodat ze open en eerlijk kunnen antwoorden."

Ondanks de tevredenheid die het CBS optekent is het erg druk in de spreekkamer van studentenpsychologen. Zij trokken al eerder aan de bel over lange wachtlijsten. Studentenarts in Amsterdam Peter Vonk ziet regelmatig studenten die kampen met overspannenheid en concentratiestoornissen. "Het is belangrijk dat ze rust in zichzelf vinden. En prioriteiten stellen in het leven." Rust, reinheid en regelmaat is volgens Vonk een belangrijk medicijn. "Als je hoort wat studenten allemaal doen tegenwoordig, en dat hier in tien minuten vertellen, dan wordt ík al moe," zegt de studentenarts.

Jongvolwassenen: gestresst maar tevreden?

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie