appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Pro-Zwarte Piet-actiegroep demonstreerde bij Utrechtse basisschool

OBS De Cirkel
vrijdag 24 november 2017 | Redactie

Donderdag 23 november kreeg openbare basisschool De Cirkel ongevraagd bezoek van een actiegroep voor het behoud van Zwarte Piet. Op dat moment was de school net uitgegaan. De actievoerders, uitgedost als Zwarte Piet, deelden pepernoten uit aan de schoolkinderen en gingen het schoolgebouw binnen. Daar werden ze door aanwezige leraren weer naar buiten gewerkt. 

Schooldirecteur Jochem Grimmelikhuizen vertelt over het incident in De Nieuws BV op NPO Radio 1. Grimmelikhuizen is “verbijsterd” door de demonstratie.
 

Pro-Zwarte Piet-actiegroep demonstreerde bij Utrechtse basisschool

 
“We waren een beetje overdonderd door wat er gebeurde, maar willen duidelijk stellen dat de school geen plek is voor demonstraties voor welk doel dan ook. Daarom hebben wij ook aangifte bij de politie gedaan.”
 
Grimmelikhuizen: “Deze actie staat haaks op hoe wij kinderen willen bijbrengen hoe je met elkaar omgaat en conflicten oplost. Wij willen helemaal niet bij deze discussie betrokken raken.”
 
OBS De Cirkel valt onder SPO Utrecht. De basisscholen die onder dat bestuur vallen, vieren het Sinterklaasfeest sinds 2015 zonder Zwarte Piet. Volgens het bestuur heeft de figuur Zwarte Piet “racistische aspecten” en heeft daarom “geen plaats in het Sinterklaasfeest” op de openbare basisscholen in Utrecht. Grimmelikhuizen: “Sinterklaas komt gewoon naar De Cirkel en hij neemt zijn ‘vrienden’ mee.”

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1